Scheepsbouwer IHC Merwede schrapt rond de 1600 banen

De tewaterlating van het offshoreschip Seven Atlantic in 2008 bij de scheepswerf in Hardinxveld-Giessendam IHC Merwede.
De tewaterlating van het offshoreschip Seven Atlantic in 2008 bij de scheepswerf in Hardinxveld-Giessendam IHC Merwede. Foto: ANP / Robert Vos

Scheepsbouwer IHC Merwede schrapt twee van de vier productielocaties. Het sluiten van de scheepshellingen kost in ieder geval 487 vaste en rond de 1100 flexibele banen. Dat heeft de scheepsbouwer uit Sliedrecht vandaag bekendgemaakt.

IHC wil voortaan alleen nog in Krimpen aan de IJssel en Kinderdijk schepen maken. In Sliedrecht bij het hoofdkantoor worden alle andere productieactiviteiten van IHC, zoals uitrusting van schepen, geconcentreerd. In Hardinxveld wordt de boothelling helemaal gesloten. De scheepsbouwer is van plan om de productie gedeeltelijk naar het buitenland over te brengen.

Lage olieprijs

De scheepsbouwer, die vooral voor de offshoreindustrie schepen maakt, heeft last van de lage olieprijs. Hierdoor stellen oliebedrijven investeringen uit. Het aantal orders is hierdoor met bijna de helft afgenomen.

Daarnaast waren de werven van IHC de afgelopen periode heel druk met een grote order uit Brazilië, waarvoor veel extra personeel nodig was. De scheepswerf is er niet in geslaagd een nieuwe order van een dergelijke omvang binnen te slepen.

In de komende weken treedt IHC in overleg met de vakbonden over een sociaal plan. Die trokken gisteren al aan de bel over de dreigende ontslaggolf bij IHC.