Franse premier in het nauw door tripje naar Berlijn voor voetbalfinale

Foto AFP

De Franse premier Manuel Valls had goede redenen om zaterdagavond vanaf het congres van de Parti Socialiste in Poitiers heen en weer te vliegen naar Berlijn voor de finale van de Champions League. Althans, dat vond hij zelf.

De in Barcelona geboren premier ging niet omdat hij een fervent supporter van de plaatselijke FC is en zijn team de finale had gehaald. Hij ging omdat Frankrijk volgend jaar het EK-voetbal organiseert en in Berlijn nog belangrijke besprekingen met UEFA-voorzitter Michel Platini op het programma stonden, zei hij zaterdag.

„Ik werk veel. Soms heb je ook een moment van ontspanning”, voegde hij daar zondag aan toe.

Maar de rechtse oppositie en de linkervleugel van de PS vinden zijn uitleg niet acceptabel. De kritiek nam gisteren toe toen bleek dat Valls voor het tripje per regeringsjet twee zoons had meegenomen. Hoewel zijn woordvoerders volhouden dat het een „institutionele en officiële” reis betrof, stond het bliksembezoek aan Berlijn niet in zijn publieke agenda.

Kritische leden van Sarkozy’s Republikeinen eisen nu dat Valls de kosten van het gebruik van de Falcon, geschat op 12.000 tot 15.000 euro, terugbetaalt. Een enkeling roept zelfs om het aftreden van de premier, die bij de Fransen aanzienlijk populairder is dan president Hollande en zijn imago van rechtschapenheid koestert.

Verzwarende factor: toen Sarkozy als president wat vaak voor privé- of partijdoelen regeringsvliegtuigen nam, nagelden de socialisten hem collectief aan de schandpaal. Zij beloofden onder Hollande een ‘voorbeeldige republiek’.