Plasterk: Sint Eustatius onder toezicht, financiën niet op orde

Prinses Maxima danst in 2011 tijdens een bezoek aan Sint Eustatius.
Prinses Maxima danst in 2011 tijdens een bezoek aan Sint Eustatius. Foto ANP / Royal Images / Robin Utrecht

Sint Eustatius staat onder toezicht van het Rijk en mag voorlopig geen nieuwe financiële verplichtingen aangaan. Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) grijpt in om de uitgaven weer onder controle te krijgen, maakte hij vanavond bekend.

De financiële tekorten in de bijzondere gemeente van Nederland zijn vorig jaar opgelopen en ook voor 2015 is het “beeld zorgwekkend”, schrijft Plasterk. De oorzaak ligt volgens hem in “bestuurlijk disfunctioneren”. Herhaaldelijk worden bijvoorbeeld aanstellingen gedaan, die niet zijn terug te vinden in de begroting.

Het bestuur van Sint Eustatius moet onder leiding van Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella een plan opstellen om de bestuurlijke organisatie weer op orde te brengen. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn sinds 2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland. Een speciale commissie onder leiding van Liesbeth Spies (CDA) onderzoekt hoe het de gemeenten vergaat sinds de staatkundige hervorming.