Paus tegen Poetin: Oekraïne heeft oprechte vredespoging nodig

Paus Franciscus heeft vandaag in een privéonderhoud met de Russische president Poetin in het Vaticaan opgeroepen tot een “oprechte” poging tot vrede in Oekraïne. Het gesprek ging vooral over het conflict in het oosten van het buurland van Rusland en over het lot van christenen in het Midden-Oosten.

Poetin en Franciscus schudden elkaar de hand.
Poetin en Franciscus schudden elkaar de hand. Foto EPA / Alexey Nikolsky / Ria Novosti / Kremlin Pool

Paus Franciscus heeft vandaag in een privéonderhoud met de Russische president Poetin in het Vaticaan opgeroepen tot een “oprechte” poging tot vrede in Oekraïne. Het gesprek ging vooral over het conflict in het oosten van het buurland van Rusland en over het lot van christenen in het Midden-Oosten, laat het Vaticaan weten in een verklaring.

Twitter avatar KremlinRussia Президент России Встреча с Папой Римским Франциском http://t.co/bpMX8gFfzM http://t.co/nQqH9OW6ri

De paus en Poetin zouden het eens zijn geworden over de noodzaak tot een dialoog en de implementatie van het Minsk-akkoord. Dat akkoord ging in februari in, maar de afspraken die erin gemaakt zijn worden geregeld geschonden. De twee zouden verder hebben gesproken over de relaties tussen de katholieke en de Russisch-orthodoxe kerk, en over een mogelijk historisch bezoek van de paus aan Moskou.

Het was de tweede keer dat Poetin en Franciscus elkaar ontmoetten. Het gesprek duurde een klein uur, maar Poetin zou wel een uur te laat zijn gekomen. De paus gaf de president naar verluidt een medaillon met daarin een engel van vrede.

Twitter avatar juliaioffe Julia Ioffe The Pope gave Putin a medallion with a peacemaking angel. #subtleirony https://t.co/9DmpUKX7GN
Twitter avatar CatholicNewsSvc Catholic News Svc Putin has arrived at Vatican 1 hour late http://t.co/vKjSiz5jZc