Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Paus stemt in met oprichting tribunaal voor bisschoppen over misbruikzaken

Paus Fransiscus.
Paus Fransiscus. Foto AP/Alessandra Tarantino

Paus Fransiscus heeft toestemming verleend aan de oprichting van een kerkelijk tribunaal dat zich moet gaan bezighouden met het verhoren en bestraffen van bisschoppen die er van worden beschuldigd niet op te treden tegen kindermisbruik door geestelijken binnen hun bisdom. Dat heeft het Vaticaan laten weten.

De paus stemt daarmee in met een aantal aanbevelingen die waren gedaan door zijn adviesorgaan op het gebied van seksueel misbruik. De oprichting van het tribunaal wordt als een grote en vrij onverwachte stap gezien, aldus NRC-redacteur Marc Leijendekker:

“Het is afwachten hoe het tribunaal wordt ingevuld, maar het is een onmiskenbare stap van het Vaticaan om schoon schip te maken. Dat komt toch wel als een verrassing, want tot nu toe heeft de Paus zijn kaarten voor zich gehouden en alleen een onderzoek ingesteld naar het misbruik binnen de kerk.”

Niet het Vaticaan, maar de bisschoppen zijn direct verantwoordelijk voor het gedrag van de geestelijken binnen het bisdom. De juridische mogelijkheid voor het Vaticaan om bisschoppen aan te pakken bestond echter nog niet. Nu kan het Vaticaan klachten over misbruik in bisdommen ontvangen en beoordelen. Daarop kan het overgaan tot berechting van de bisschoppen onder wie het misbruik heeft plaatsgevonden, ook als zij alleen het misbruik in de doofpot hebben proberen te stoppen.

Sterk bekritiseerd

De Rooms-Katholieke Kerk is in de afgelopen jaren stevig bekritiseerd over haar houding ten aanzien van het seksueel misbruik. Volgens velen schoot de kerk tekort in het straffen van de daders.

Paus Fransiscus heeft zich negatief uitgelaten over het misbruikverleden van de kerk. Vorig jaar vroeg hij vergiffenis voor de fouten van zijn geestelijken. Toch werd er tot nu toe weinig gedaan. De paus liet wel in augustus 2013 de Poolse nuntius Jozef Wesolowski, een diplomatieke vertegenwoordiger van het Vaticaan, uit zijn functie in de Dominicaanse Republiek ontzetten nadat aan het licht was gekomen dat hij zich in Santo Domingo aan verschillende jongetjes had vergrepen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Paus belooft pedofielen uit de kerk weg te jagen (€).