Economie

Pas op voor gevaarlijke noedels van Maggi in India

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De rel over de slechte hygiëne bij Nestlé in India duurt voort. Niet alleen noedels, maar nu ook spaghetti uit de fabrieken is volgens de Indiase voedselwarenautoriteit verdacht. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

Nestlé houdt vol dat de producten aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen. Maar de Indiase autoriteiten zeggen dat het eten van de Zwitserse multinational “onveilig en gevaarlijk” is. De ophef ontstond vorige maand toen autoriteiten in deelstaat Uttar Pradesh Nestlé vroegen 200.000 pakjes noedels terug te trekken omdat er veel te veel lood in zou zitten. Ook zou het eten MSG bevatten.

In India heeft de ophef geleid tot een heus noedelboycott. Niet alleen producten van Maggi, maar ook van Hakka en SK Food Products zijn inmiddels in de ban gedaan.

China kan binnenkort mogelijk Europese markt op met goedkope producten

Het klinkt allemaal vrij technisch maar het komt op het volgende neer: binnenkort kunnen Chinese bedrijven makkelijker goedkoper exportproducten op de Europese markt krijgen. Goed nieuws voor China, slecht nieuws voor Europese producenten, zou je zeggen.

Het komt door het volgende. Juristen van de EU vinden dat China de status van markteconomie moet krijgen eind volgend jaar, schrijft The Wall Street Journal. Toen China in 2001 lid werd van de Wereldhandelsorganisatie was het de afspraak dat China binnen 15 jaar de status als markteconomie zou krijgen. Dat is nu dus. Als China de status krijgt, vervallen belangrijke importbarrières waardoor het erg makkelijk wordt om goedkope Chinese producten in te voeren.

Tegenstanders zeggen dat het toekennen van de status geen automatisme moet zijn. Grote delen van de Chinese economie zijn in handen van de staat of worden gesubsidieerd door de staat, waardoor Chinese bedrijven voordelen genieten. Voor internationale handel is dit het belangrijkste onderwerp van dit moment, zegt Karl Tachelet, directeur handelsbeleid van lobbygroep Eurofer, die opkomt voor Europese staalproducenten.

Alibaba wordt groter dan Walmart verwacht Ma

De Chinese internetalleskunner Alibaba zal dit jaar meer omzet draaien dan de Amerikaanse winkelketen Walmart. Die uitspraak, vol zelfvertrouwen, deed Alibaba-oprichter Jack Ma in New York in een toespraak voor de Economic Club of New York, schrijft de Financial Times.

Dat klinkt strijdbaar, maar Ma zei ook dat Alibaba niet naar de VS komt om “Amerika binnen te vallen”. Hij zei dat Alibaba vooral producten van kleinere Amerikaanse bedrijven wil verkopen aan een “hongerig” China.