Palestijn doodgeschoten na confrontatie met Israëlische paramilitairen

Bij een confrontatie met Israëlische paramilitaire grenspolitie op de Westelijke Jordaanoever is een Palestijn omgekomen. Dat meldt persbureau AFP.

Het zou gaan om de 23-jarige Ghora Ezzedine. Hij werd geraakt door twee kogels, in zijn arm en borst. Hij stierf op weg naar het ziekenhuis. Het incident gebeurde vanmorgen vroeg in de stad Jenin.

De grenspolitie was in Jenin vanwege een arrestatiebevel. Het is niet duidelijk waar dat bevel over ging, wel dat het ging over “verdachte militanten”. Volgens een verklaring zou een agent bij het verlaten van het kamp een man in het vizier hebben gekregen die een explosief wilde gooien. Daarop schoot een van de Israëliërs op hem.

Volgens een woordvoerder van de grenspolitie was de operatie niet afgestemd met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Inwoners van Jenin zeggen dat de de troepen inmiddels weer vertrokken zijn.

‘Vrede zou miljarden opleveren’

Door het conflict tussen Israël en Palestina worden elk jaar mensen gedood, ook burgers. Vrede zou beide kanten van het conflict miljarden opleveren, concludeerde de Amerikaanse onderzoeksorganisatie Rand corporation deze week op basis van twee jaar durend onderzoek. Israël kan in tien jaar tijd voor 123 miljard dollar (omgerekend 111 miljard euro) baat hebben bij vrede en de Palestijnen voor 50 miljard.

Nieuw geweld zou juist een miljardenstrop zijn voor beide partijen. De Israëlische economie zou in dat scenario tegen 2024 voor 250 miljard dollar aan economische kansen mislopen. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking zou tegen die tijd met 46 procent zijn afgenomen in de Palestijnse gebieden en met 10 procent zijn gedaald in Israël.