Over naaktloperij en overspel in Marokko

In het Midden-Oosten hoor ik altijd dat wij hier alles mogen. En doen. Dus daarom viel me het AD-bericht op over een 59-jarige Rotterdammer die voor de negende keer was aangehouden wegens het plegen van schennis. De man liep naakt door het portiek van zijn flat, en „de buren vinden dit niet leuk”, aldus de politie.

Vinden we niet leuk! Zelfs niet in Nederland! U ook niet! Maar we zijn zeker wel liberaler dan in Marokko, waar de 34-jarige Hicham Mansouri (ongetrouwd) twaalf dagen geleden in hoger beroep tot tien maanden gevangenis werd veroordeeld wegens overspel met een 30-jarige getrouwde vrouw. Die kreeg eveneens tien maanden.

Human Rights Watch, dat dit meldde, denkt dat Mansouri’s veroordeling veel te maken heeft met zijn werk voor de kritische Marokkaanse Associatie voor Onderzoeksjournalistiek. Intimidatie van critici dus. De politie had in het proces-verbaal aandacht voor details: de vrouw deed in doorzichtige kleding de deur open toen agenten aanklopten, en Mansouri lag halfnaakt op bed. Volgens Mansouri daarentegen was de politie zijn huis binnengevallen en hadden de agenten hem zijn kleren afgerukt en hem in een badhanddoek afgevoerd. Als wij en onze buren naaktlopers niet leuk vinden, hebben ze in Marokko natuurlijk al problemen met iemand in handdoek.

Wat een gedoe allemaal om iemand te intimideren. Dat daarvoor overspel uit de kast wordt getrokken zegt wel hoe conservatief Marokko is – waar het ministerie van Justitie, afgezien van deze zaak, bezig is de straf voor overspel nog te verzwaren met een boete boven op gevangenisstraf. En ook hoe schijnheilig.

Om die bewering waar te maken wil ik wijzen op het verbod van de nieuwe film Much Loved van de Marokkaanse filmmaker Nabil Ayouch, over prostitutie in Marokko. Op Facebook wemelde het meteen van de doodsbedreigingen aan het adres van Ayouch en de actrices die prostituees spelen. Ook werd gespeculeerd over complotten van zionisten of vrijmetselaars. Maar de minister van Communicatie hield het rustig en zei dat het verbod nodig was om „de vrijheid van meningsuiting te verdedigen die absoluut niet de vrijheid van onzinnigheid en vernielzucht inhoudt”. Het imago van Marokko en de waardigheid van de Marokkaanse vrouwen waren ook in het geding.

Hypocrisie? Ja, want Marokko is een overbekende bestemming voor sekstoeristen uit het Arabische Golfgebied en Europa. Dat weet de minister best. Een studie van het ministerie van Gezondheid uit 2012 meldt dat er 19.000 prostituees zijn in vier steden. Marrakech, erkende hoofdstad van de Marokkaanse prostitutie, is daar niet eens bij. Vanzelfsprekend even prostituees in Amsterdam gegoogled: 5.000 à 7.000 volgens een gemeentelijk onderzoek in 2010.

Nou ja. Hoe verhoudt zich het verbod op overspel tot prostitutie (en naaktloperij)? De kalief van de hoofdafhakkers zou het wel weten.