Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Orkestleider James Last overleden op 86-jarige leeftijd

1989-01-01 00:00:00 James Last Fee Payable to Kippa

De beroemde bandleider James Last is gisteren op 86-jarige leeftijd in de Amerikaanse staat Florida overleden. Dat maakte zijn management Semmel Concerts in Berlijn bekend.

De vermaarde orkestleider werkte onder meer met pianist Richard Clayderman maar nam ook een album op met Berdien Stenberg en Harry van Hoof. Hij heeft meer dan tweehonderd gouden en zeventien platina platen in ontvangst kunnen nemen voor de verkoop van in totaal meer dan honderd miljoen albums.

Contrabassist

James Last werd in 1929 in Duitsland geboren als Hans Last. Na de Tweede Wereldoorlog, toen hij een muzikale opleiding volgde aan de militaire academie van Bückeburg, werd hij contrabassist. In de jaren 50 ging hij als arrangeur en componist aan de slag voor grotere orkesten in Duitsland. In mei ’67 bracht hij zijn eerste lp uit. Niet meer onder de naam Hans, maar als James. Dat had zijn platenmaatschappij buiten zijn medeweten om gedaan.

Het hoogtepunt van de carrière van Last was in de jaren 70: hij maakte toen vrolijke, zomerse instrumentale dansmuziek en werd daardoor ook wel Mister Happy Sound genoemd. Hij reisde met zijn orkest de hele wereld over en gaf spectaculaire shows voor uitgekocht zalen. Uiteindelijk bracht Last bijna tweehonderd platen uit in allerlei verschillende genres. Hij scoorde hits als Fool, Happy Haert en When the snow is on the roses (YouTube).

Happy Heart:

James Last in Eindhoven in 1974:

Last was “de koning van de easy listening”, schrijft muziekredacteur Jan Vollaard vandaag in NRC Handelsblad:

“Zijn instrumentale muziek bestond veelal uit orkestrale coverversies van populaire muziek, van de hits van het moment tot swingende latin- en volksmuziek. Last verkocht vooral in de jaren 60 en 70 miljoenen elpees met titels als Trumpet A Gogo en Latin! Latin! Latin! (…)

“Hoewel James Last werd verguisd in kringen van liefhebbers van de ‘betere’ popmuziek, maakte hij er een punt van om jonge rockmuzikanten in zijn orkest toe te laten en ze een scholing en inkomen te geven. Filmregisseur Quentin Tarantino was een fan van Lasts ‘happy party sounds’. Diens The lonely shepherd verscheen op de soundtrack van Kill Bill Vol. 1.”

Universeel hoorbare muziek

Meermalen dirigeerde Last zijn orkest in grote Nederlandse concertzalen zoals Ahoy’ Rotterdam. Hij groeide uit tot het symbool van de populaire orkestmuziek (en werd door zijn universeel hoorbare geluid door Kooten en de Bie tot “James Overlast” gedoopt). Last maakte vooral instrumentale bewerkingen van pophits.

Last kreeg met zijn eerste vrouw een dochter en een zoon. Hij trouwde met haar in de jaren vijftig. In 1997 stierf ze aan kanker. In 1999 hertrouwde hij met een dertig jaar jongere vrouw. Het echtpaar woonde afwisselend in Florida en Hamburg. Last laat ook vier kleinkinderen na.

Ooit zei hij:

“Ik wist al vroeg dat ik geen Beethoven ben. Je moet je grenzen kennen en daarnaar leven. Je moet vooral ook plezier beleven aan je beroep, dat komt over bij de luisteraar en dat draagt zeker bij aan het succes.”