Opgepakte man toch niet betrokken bij liquidatie Zaandam

Onderzoek op de plek waar de Amsterdammer Lucas Boom is geliquideerd.
Onderzoek op de plek waar de Amsterdammer Lucas Boom is geliquideerd. Foto: ANP / Olaf Kraak

De man die gisteren in Amsterdam-Noord werd aangehouden in verband met de brandende bestelbus na de liquidatie in Zaandam, is vandaag weer vrijgelaten. Uit niets is zijn betrokkenheid bij de zaak gebleken en hij is geen verdachte meer, zo heeft de politie laten weten aan persbureau ANP.

De man werd in de directe omgeving van de brandende bestelbus aangehouden op basis van zijn signalement. Hij zat vast en werd verhoord. De bestelbus was als vluchtauto gebruikt door de daders van de liquidatie.

Het slachtoffer van de liquidatie is de 43-jarige Lucas Boom, een bekende van de politie. Hij werd vorig jaar veroordeeld voor het binnenhalen van een grote partij cocaïne via de haven van Antwerpen. Boom zou een vertrouweling van Willem Holleeder zijn, maar zijn advocaat bevestigde dat niet. Die noemt hem een “ras-Amsterdammer die met iedereen omging, ook met personen die wat minder geliefd zijn.”

Opsporing Verzocht besteedde gisteravond meteen aandacht aan de brutale liquidatie. Dat leverde meteen bruikbare tips op.

Volgens ooggetuigen zouden er zeker vier daders bij betrokken zijn geweest. De schietpartij vond plaats voor de ogen van schoolkinderen.