Nooit meer een stempelkaart

Elke week belicht nrc.next een startup met potentie. Deze week: sparen op z’n Hollands, maar dan digitaal.

Bedrijf: Fanly Oprichter: Jord Cuiper (26) Medewerkers: 13

Sta je met je handen vol aan de kassa, moet je ook nog op zoek naar de beduimelde stempelkaart die ergens in je portemonnee zit. Want natúúrlijk spaar je vlijtig voor die gratis kop koffie. Fanly heeft een oplossing voor die papieren spaarkaart. Vorige week haalden ze een investering van een half miljoen op om door te groeien.

Wat is het?

Een beloningssysteem voor fans van lokale winkels. Wie vaak bij dezelfde slager/bakker/bloemenzaak komt, spaart met inchecken punten. Die punten worden dan weer omgezet in een voucher waarmee je een beloning krijgt. Zo spaar je voor kleine extraatjes.

Hoe werkt het?

Je downloadt het appje. Zodra je bij winkels binnenstapt die zijn aangesloten bij Fanly, check je in. Dat kun je ook automatisch laten doen als je dat wilt. De app houdt bij hoe vaak je bent binnengestapt en de winkelier heeft van tevoren een paar beloningen bedacht waar je voor kunt sparen. Zodra je genoeg punten hebt, laat je je smartphone aan de winkelier zien om de beloning te krijgen.

Wat is het verdienmodel?

Fanly vraagt aan elke winkel die meedoet een euro per dag. Er zijn nu ongeveer 150 winkels aangesloten, vooral in Amsterdam en Rotterdam. Volgens de oprichters zijn er nu meer dan 10.000 mensen die de app gebruiken.

Bestaat dit nog niet?

Jawel. Nederlanders zijn gek op sparen en korting, dus er zijn meerdere startups die de spaarkaart digitaal maken. Zoals bijvoorbeeld Walnut en Spaarspot.

Wat voor dingen spaar je dan?

Er zijn kleine en grote beloningen. Bij een sportschool kun je bijvoorbeeld sparen voor een gratis shake of door blijven sparen voor een uurtje met een personal trainer.