Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Nipkowschijf voor Iran-correspondent Thomas Erdbrink

Screenshot YouTube-filmpje VPRO

Iran-correspondent Thomas Erdbrink heeft volgens tv-critici het beste Nederlandse tv-programma van afgelopen seizoen gemaakt. Hij krijgt met regisseur Roel van Broekhovende de Zilveren Nipkowschijf voor het VPRO-programma Onze man in Teheran, zo is vanmiddag bekendgemaakt in Hilversum.

Het duurde vijf jaar voordat Erdbrink en Van Broekhovende van de autoriteiten in Iran toestemming kregen om de serie te maken. Het resultaat was een vierdelige reeks, uitgezonden in januari en februari, waarin Erdbrink een inkijkje geeft in het dagelijks leven in de islamitische republiek. Hans Beerekamp, tv-recensent bij NRC en jurylid van de Nipkowschijf, raadde het programma al aan.

Het verdient een stevige analyse van mediawetenschappers waarom deze serie, waarin een specialist of correspondent ons zijn territorium laat zien, met kop en schouders boven het genre uitsteekt. Regisseur Roel van Broekhoven won al eens een Zilveren Nipkowschijf met de avonturen van moderne ontdekkingsreiziger Redmond O’Hanlon, maar de belevenissen van Thomas Erdbrink in Iran spreken een nog breder publiek aan.

Deel van de attractie is de absurditeit van het dagelijks leven in een theocratie, waar alles is verboden en tegelijkertijd heel veel mogelijk is. In dat opzicht verruimt de serie wezenlijk onze blik op een land dat in laag aanzien staat bij de gemiddelde Europeaan.

Erdbrink is een van de weinige Westerse correspondenten in Iran. Hij werkt onder meer voor The New York Times en de Volkskrant. Eerder was hij correspondent voor NRC Handelsblad.

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Heb hier in Teheran zo hard gejuicht dat de buren belden om te vragen wat er aan de hand was -> onzemaninteheran wint #Nipkowschijf 2015!

Andere genomineerden voor de Nipkowschijf waren de Nederlandse dramaserie Hollands Hoop en het Sinterklaasjournaal. Het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach, gepresenteerd door Arjen Lubach, kreeg een eervolle vermelding, zo was eerder al bekendgemaakt.

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma ging ook naar een VPRO-productie. Pieter van der Wielen kreeg de prijs voor zijn Radio 1-show Nooit meer slapen.