Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Nieuw tourprogramma NOS vroeg op de avond en ‘veel sneller’

Geen wijn, geen Mart en geen Dalida die aan het eind van de avond de kijker sensueel de nacht in zingt. Het nieuwe tourprogramma van de NOS, Studio Tour, wordt tijdens de komende Tour de France tussen 19:00 uur en 20:00 uitgezonden en moet “veel meer tempo” hebben dan Marts Avondetappe. Dat zei de omroep vanmiddag bij de onthulling van de plannen voor de Tour.

Gert van 't Hof en Dione de Graaff van NOS Studio Sport tijdens de presentatie van de plannen voor de uitzendingen van de Tour de France.
Gert van 't Hof en Dione de Graaff van NOS Studio Sport tijdens de presentatie van de plannen voor de uitzendingen van de Tour de France. Foto ANP/Olaf Kraak

Geen wijn op tafel, geen Mart en geen Dalida die aan het eind van de avond de kijker sensueel de nacht in zingt. Het nieuwe tourprogramma van de NOS, Studio Tour, wordt tijdens de komende Tour de France tussen 19.00 uur en 20.00 uur uitgezonden en moet “veel meer tempo” hebben dan Marts Avondetappe. Dat zei de omroep vanmiddag bij de onthulling van de plannen voor de Tour.

Studio Tour wordt gepresenteerd door Gert van ’t Hof en Dione de Graaff. Van ’t Hof presenteert het programma vanuit Hilversum, waar een studio - net als bij Studio Brasil tijdens het laatste WK voetbal - huiselijk wordt ingericht om gasten in te ontvangen en de etappe van die dag te bespreken. De rode bank en de hond worden ingeruild voor een veranda en zonnebloemen. Vaste gasten zijn onder anderen Henk Lubberding, Rob Harmeling, Theo Bos en Niki Terpstra. Dione de Graaff heeft ondertussen de taak “dicht op de koers en de renners” te zitten, zei nieuwe eindredacteur Jeroen Koster. Zij begint dus in Utrecht en reist daarna het peloton achterna richting Zeeland en Frankrijk.

Moet nog jaren mee

Duidelijk werd dat de NOS op zoek is gegaan naar een format dat nog jarenlang meekan. In december werd Henry Schut nog genoemd als mannelijke helft van het presentatieduo, maar die wordt na zijn “tropenjaar” 2014 (met onder meer Sotsji, het WK en Langs de Lijn) wat rust gegund. Bovendien zou hij in 2016 alweer hebben moeten afhaken voor de Tour, omdat die dan overlapt met het EK voetbal in Frankrijk.

Online wil de NOS twee nieuwe dingen proberen: er komt naast de normale livestream van de uitzending een tweede livestream met alleen maar beelden vanaf vijf meerijdende motoren, en er komt een aparte app waarmee mensen hun eigen opnames van de Tour naar de NOS kunnen uploaden, voor eventueel gebruik in Studio Tour. Koster haastte zich om daarbij te zeggen dat het géén aanmoediging is om al filmend met het peloton mee te rennen.

Mart op de achtergrond

Mart Smeets verdwijnt van het scherm en krijgt een rol op de achtergrond. Hij werkt aan een vaste “historische rubriek” voor in Studio Tour over de ronde van 1989 - de laatste waarin een Nederlander het geel droeg en de Tour met de spannendste ontknoping ooit (acht seconden verschil tussen Greg LeMond en Laurent Fignon).

Bij de live-uitzendingen, ten slotte, verandert er weinig: Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra blijven de vaste commentatoren voor tv, terwijl Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman voor de radio verslag doen.