Niet voor publicatie: Vormtest tweeluik [72]

‘Slappe hap! Ik had dit niet willen weten!” Matthijs van Nieuwkerk raakte geagiteerd maandag in De Wereld Draait Door (NPO 1). Zijn gasten kwamen nauwelijks aan het woord, zo zeer wond hij zich op over twee ontluisterende boeken. Niet omdat hij het geen geweldige boeken vond – natuurlijk vond hij het geweldige boeken – maar omdat hij zich verraden voelde door de leugenaars die erin ontmaskerd worden.

De ‘slappe hap’ zat er zelf bij. Ex-wielrenner Thomas Dekker, die zijn memoires Mijn gevecht liet optekenen door journalist Thijs Zonneveld. Vreemd genoeg wond Van Nieuwkerk zich niet zozeer op over het grootschalige dopinggebruik dat aan bod komt, maar over de onthullingen dat Dekker masturbeerde in een hotelhanddoekje met een kamergenoot en tijdens de Tour de France Oost-Europese meisjes bestelde en daarom te laat naar bed ging. Van Nieuwkerk vond dit een verraad aan de liefhebbers die hem hadden toegejuicht. Dekker had zijn best niet gedaan. Althans, niet op de sport.

toestel