Mogelijk één vaccindosis baarmoederhalskanker

Eén dosis van het hpv-vaccin zou voldoende moeten zijn om vrouwen te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Dat schrijven onderzoekers vandaag in het medisch-wetenschappelijke blad The Lancet Oncology. Hun conclusies zijn gebaseerd op de analyse van twee grote studies naar de effectiviteit van het vaccin Cervarix, van fabrikant GlaxoSmithKline.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (hpv), dat seksueel overdraagbaar is. In Nederland worden daarom alle meisjes van twaalf jaar opgeroepen zich hiertegen te laten vaccineren, zodat ze beschermd zijn voordat ze seksueel actief worden. In 2009 begon het rijksvaccinatieprogramma met drie prikken Cervarix tegen hpv; vorig jaar werd dat teruggebracht naar twee. Kan het nu zelfs terug naar één?

Nee, daarvoor is het nog te vroeg zegt Hans van Vliet, plaatsvervangend coördinator van het rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM in Bilthoven. „De beslissing om het aantal doses te verminderen nemen wij alleen als er voldoende bewijs is. Dat is omdat we geen enkel risico willen lopen dat het vaccin onvoldoende beschermt.”

Het nieuwe onderzoek is volgens Van Vliet wetenschappelijk interessant, maar niet overtuigend genoeg. „Daarvoor zijn de aantallen vrouwen die een dosis kregen nog te klein, en het effect is slechts over een periode van vier jaar gezien.”