Economie

Luchtvaartmaatschappijen willen je grote koffer niet meer in het bagagerek

Foto ANP

Is mijn handbagage een maatje te groot? Is er voldoende plaats in het bagagerek? Als het aan de internationale brancheorganisatie IATA ligt, dan behoren deze vragen tot het verleden. Bij IATA willen ze één standaardmaat voor handbagage invoeren. Reizigers hoeven dan niet langer te twijfelen of hun koffer wel mee kan. De maatschappijen zijn enthousiast, maar komt de maatregel er daadwerkelijk?

Hoe groot?

De voorgestelde standaardmaat is 55 x 35 x 20 cm, of een volume van 38,5 liter. Dat is kleiner dan wat luchtvaartmaatschappijen vandaag toelaten. Bij KLM mag bagage maximaal 48,125 liter groot zijn, bij het Duitse Lufthansa 50.6 liter en bij prijsvechter easyJet zelfs 63 liter. Het verschil tussen het voorstel van IATA en easyJet is een volume van zo’n vier voetballen.

Dat is aanzienlijk, maar het IATA heeft de afmeting samen met vliegtuigbouwers Boeing en Airbus bepaald. Zo is iedere passagier, ook degene die als laatste instapt, zeker dat er plaats is in het bagagerek. EasyJet is geen lid van IATA maar overweegt om de nieuwe standaardmaat te gebruiken. “Maar alleen als voldoende andere luchtvaartmaatschappijen dit ook doen”, aldus een woordvoerder bij easyJet.

IATA licht toe:

Wie doet mee?

Luchtvaartmaatschappijen zijn voorstander van een standaardmaat, maar van IATA’s 250 leden tekenden slechts vijftien het voorstel. Lufthansa en Etihad doen mee, KLM – ook lid van IATA – wil zich nog niet vastpinnen op de voorgestelde maat. “Voor het comfort van de reiziger is uniformering belangrijk”, klinkt het bij KLM. “Nu moeten wij hierover onderhandelen met de andere maatschappijen.”

Kofferproducent Samsonite ziet brood in een standaardafmeting maar verwacht nog geen stormloop op kleinere koffers. “Naar het model in de voorgestelde maat is nog nauwelijks vraag”, aldus een woordvoerder van Samsonite. De kofferproducent verwacht ook niet dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. “De concrete steun voor het plan van IATA is te beperkt.”

Gaat dit lukken?

De ANWB vindt het hoog tijd dat de standaardmaat er komt. “Al die verschillende afmetingen leveren de reiziger alleen maar stress op.” Maar de toeristenbond heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van het voorstel. “Het is een stap in de goede richting, maar er is nu nog te weinig steun.”

Het duurt dus nog wel even voordat luchtvaartmaatschappijen het eens worden over een standaardmaat voor handbagage. Deze zomer zullen reizigers nog de luchtvaartwebsites moeten afspeuren naar de toegelaten maten.