Kunst markt

Wat Theetafel, begin twintigste eeuw door Theo W. Nieuwenhuis ontworpen voor Kunsthandel E. J. Wisseling & Co in Amsterdam. Mahonie- en coromandelhout met ivoren details, formaat: 81×77×54 cm. Op 15 juni te koop bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum. Richtprijs: 3.000-5.000 euro.

Bijzonderheid Nieuwenhuis (1866-1951) geldt als een van de belangrijkste representanten van de Nieuwe Kunst, de Nederlandse versie van de Art Nouveau, de kunststroming die tussen 1890 en 1914 populair was. Nieuwenhuis ontwierp complete interieurs, onder meer voor het Scheepvaarthuis in Amsterdam.

Goede koop?Frans Leidelmeijer, expert en handelaar in onder meer art nouveau: „De tafel lijkt in een goede conditie en heeft een mooie herkomst. Ja, dit is antiek dat nog steeds geld oplevert. Maar vergis je niet, in de hoogtijdagen vóór de crisis en de overgang naar de euro deed zo’n theetafel zeker tien- tot twaalfduizend euro.”