Kunstgras

Kunstgras
Kunstgras

Kunstgras is een soort tapijt ontwikkeld om de aspecten van natuurgras zo dicht mogelijk te benaderen. Alhoewel het de bedoeling is om een natuurlijk product te imiteren wordt kunstgras uitsluitend uit synthetische materialen gemaakt. De achterliggende redenen en voordelen hiervan lichten we graag toe…

Eerst even terug in de tijd…

De aanleg van een kunstgrasveld in 1965 in de Astrodome in Houston, Texas was de grote doorbraak voor kunstgras in de sportindustrie en in de jaren ’70 werden enorm veel kunstgrasvelden geïnstalleerd. Niettegenstaande de toen al talrijke voordelen hadden spelers en toeschouwers vaak nog een uitgesproken voorkeur voor natuurgras. Het kunstgras van die tijd had niet dezelfde speeleigenschappen en door de hardheid veroorzaakte het ook meer blessures.
De evolutie die kunstgras sindsdien doorgemaakt heeft is indrukwekkend. Stap voor stap werd de constructie verbeterd, werden de materialen geoptimaliseerd en dit maakt dat we kunstgraskwaliteiten niet alleen op sportvelden terugvinden maar ook in tuinen, op terrassen, op bedrijfs- en industrieterreinen enzovoort.
Op vandaag kunnen we stellen dat kunstgras een waardig alternatief is voor natuurgras met nog nét iets meer voordelen.

Sport

Een kunstgrassportveld is een systeemopbouw die uit verschillende componenten bestaat. Elk van deze componenten speelt een belangrijke rol in de kwaliteit en de eigenschappen van het veld. De onderbouw van het veld bestaat uit waterdoorlaatbaar materiaal, een drainagesysteem met daarop lava of steenslag. Afhankelijk van het systeem wordt vervolgens een schokabsorberende laag aangelegd met daarop de kunstgrasmat. Er bestaan verschillende kunstgrassystemen: zand en rubber gevuld, zandgevuld & semi-zandgevuld en niet ingevulde systemen, afhankelijk van het type sport dat op het veld zal gespeeld worden.

Geen modder, geen plassen…altijd een perfect groen veld.

Kunstgrasmatten bestaan in verschillende poolhoogtes (de hoogte van de rechtopstaande vezels) en die hoogte zal bij ingestrooide systemen de hoeveelheid invulling bepalen. De poolhoogte, eventueel invulling en de onderbouw worden steeds op elkaar afgestemd.
We kunnen wel beweren dat het speelgevoel op kunstgras zo goed is als op natuurgras maar tegenwoordig kan dit met cijfermateriaal bewezen worden. Balrol, balbots en schokabsorptie zijn maar enkele van de eigenschappen die op vandaag meetbaar en dus vergelijkbaar zijn. Organisaties zoals bijvoorbeeld FIFA en FIH hebben dan ook een streng keuringssysteem waardoor enkel aan de beste systemen een kwaliteitscertificaat toegekend wordt.

Er zijn enorm veel voordelen aan kunstgras. De idee alleen al dat het terrein altijd bespeelbaar is en steeds voor gelijke en perfecte speeleigenschappen zorgt. Geen modder, geen plassen…altijd een perfect groen veld. Zaaien, maaien, bemesten, lijnen kalken…allemaal verleden tijd en dat bespaart werk, tijd én geld!

Landscape

Kunstgraskwaliteiten voor landschapsarchitectuur moeten niet alleen duurzaam zijn, ze moeten er vooral natuurgetrouw uitzien. Door de groeiende interesse heeft ook voor deze toepassing het kunstgras een grote evolutie meegemaakt. Op vandaag zijn er kwaliteiten op de markt die niet te onderscheiden zijn van natuurgras… Let wel, niet enkel het uitzicht is van belang ! Als u opteert voor kunstgras is het belangrijk om dieper op de kwaliteit in te gaan en ervoor te zorgen dat iemand u de samenstelling en de verschillen in grondstoffen van het kunstgras kan toelichten.

Als u meer wilt genieten van uw tuin en minder tijd wilt besteden aan het onderhoud ervan dan is kunstgras de oplossing.