Kijken: Jordanië vanuit de lucht, gefilmd met een drone

Warme kleuren en uitgestrekte zandvlaktes. Historische gebouwen en heel veel leegtes. Jordanië vanuit de lucht, met een drone haarscherp in beeld gebracht.

De drone zoeft over wereldwonder Petra. Over de beroemde rotswanden van zandsteen en graniet in vallei Wadi Rum. En over kamelen en ruïnes.

Hoe gaat het met het toerisme in Jordanië?

Het toerisme is een van de belangrijkste sectoren in de Jordaanse economie, maar door de Arabische Lente en de recente onrust in de regio blijven mensen weg. De levende verbranding van een Jordaanse piloot door de Islamitische Staat (IS) hielp niet; dat bracht de rol van Jordanië in de anti-IS-coalitie weer onder de aandacht. Ook het feit dat Jordanië 600.000 Syrische vluchtelingen opgevangen, klinkt toeristen niet aantrekkelijk in de oren.

Hoe slecht gaat het? Wat cijfers: in 2013 bezochten 5,4 miljoen mensen Jordanië, tegen 8,2 miljoen in 2010. In de eerste twee maanden van dit jaar daalde het aantal overnachtingen met vijftig procent. In 2010 bezochten 800.000 mensen wereldwonder Petra. Vier jaar later waren dat er 400.000.

De Jordaanse regering probeert uit alle macht om het toerisme weer op gang te laten komen, want dat levert banen op. Zo wordt het luchtvaartmaatschappijen aantrekkelijk (goedkoop) gemaakt op een Jordaanse luchthaven te vliegen. Ook proberen ze het imago van veilig land in de regio weer wat op te krikken. Jordanië, bondgenoot van het Westen, is bijvoorbeeld een van de twee Arabische landen (met Egypte) dat vrede heeft met Israël.