Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Intuïtie komt met ervaring

Het is een beetje de Ben Tiggelaar-methode die Bert Overbeek gebruikt voor Het Flitsbrein. De schrijver deed uitgebreid literatuuronderzoek naar de zin en onzin van intuïtie en maakte daar een boek van. Hij laat de voors en tegens zien van het beslissen op intuïtie, maar schuwt ook geen waarschuwingen voor beslissingen die enkel op data zijn gebaseerd. Dit is overigens allemaal minder droog dan het lijkt. De vele voorbeelden zorgen ervoor dat het makkelijk wegleest. Het wordt duidelijk dat blind varen op intuïtie hetzelfde is als beleggen zonder uitgebreid vooronderzoek. Dat is vooral gokken waarbij de goede keuzes worden uitgelegd als bewijs dat je intuïtie goed is en de slechte keuzes snel worden vergeten. Mensen die puur op intuïtie varen, moet je niet vertrouwen, zo wordt na lezing van Het Flitsbrein wel duidelijk. Hoe ervarener de persoon, hoe beter de intuïtie. Maar wanneer je het wel goed kunt gebruiken blijft ongewis, het is vooral een waarschuwing om altijd je verstand te blijven gebruiken.