Ik vind het belangrijk om er goed uit te zien

Fanny Evers (33) is communicatiespecialist en oprichter van een platform voor creatieve innovatie voor organisaties en bedrijven. Ze woont in een vooroorlogs huis in Den Haag. „Ik kocht een kunstwerk van 1.200 euro.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik schrijf elke maand 2.000 euro van mijn zakelijke naar mijn privérekening en daar doe ik het mee. Als ik op vakantie ga zet ik wat meer opzij, maar doorgaans kom ik goed rond. Eerder verdiende ik meer, waardoor ik een buffer op heb kunnen bouwen om te investeren in mijn bedrijf De Reactor. Vanuit dit platform helpen zelfstandig ondernemers verschillende organisaties met conceptontwikkeling.

Mijn werkweek ziet er door de verschillende opdrachtgevers telkens anders uit. Op dit moment werk ik gemiddeld zo’n 50 uur per week, maar soms kan het ook 30 uur zijn. En als ik vrij ben, dan neem ik ook echt vrij, dus dan gaat mijn computer uit. Ik hoor weleens over mensen die 80 uur per week werken, daar begrijp ik echt helemaal niets van. Ik zou weleens mee willen lopen om te zien hoe dat dan gaat. Als ondernemer vind ik het belangrijk om mijn financiële zaken goed geregeld te hebben. Voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) ben ik lid van een Broodfonds, dat werkt op basis van schenkingen. Aan pensioenopbouw doe ik nog niet, maar dat wil ik wel gaan regelen. Mijn pensioen is nog ver weg, maar de tijd gaat snel en als ik eraan denk begint het al te jeuken. Ik wil alleen niet halsoverkop geld storten in zomaar een pensioenfonds. Ik heb net het boek van Joris Luyendijk over de mentaliteit binnen het bankwezen gelezen en dat heeft mijn vertrouwen in het systeem helaas beïnvloed.”

UIT

‘Ik woon niet goedkoop en roep daarom elke winter dat ik ga verhuizen. Mijn huis is namelijk nogal koud en de stookkosten kunnen hoog oplopen. Maar het pand is al honderd jaar oud en het is fantastisch mooi. Zo heb ik enorm hoge plafonds en glas-in-lood-schuifdeuren en ik woon ook nog eens dicht bij het strand. Ik voel me er goed en dat is me de hoge huur dan ook wel weer waard. Ik geef mijn geld graag uit aan literatuur, maar ook aan boeken voor mijn ontwikkeling. Bijvoorbeeld over brainstormen en business models. Ook investeer ik soms in kunst, omdat ik daar heel blij van word. Ik was 24 toen ik mijn eerste kunstwerk kocht. Een aquarel van Vittorio Roerade voor 450 euro. Later kocht ik op een eindexpo van de KABK voor 1.200 euro een werk van Theun Govers. Van het geld voor die kunstwerken kan je een fijne vakantie hebben, maar ik vind het een waardevolle investering.

Voor mijn werk vind ik het belangrijk om er goed uit te zien dus ik geef aan nieuwe kleding al snel zo’n 170 euro per maand uit. Ik koop liever een mooie broek van G-Star waar ik jaren mee doe dan een broek van Only die na zes maanden weg kan. Ik kan er zakelijk uitzien, zeker als ik bij een nieuwe opdrachtgever nog niet zo goed in kan schatten welke stijl gangbaar is. Als je elkaar dan wat beter kent, kan ik na een tijd ook heel ‘baggy’ binnenkomen.”