12-jarig meisje stapt in Sneek op de trein, samen met haar pony

Wat er ook gebeurt, de treinen van Arriva rijden op tijd. En zo kon het gebeuren dat gisteren een 12-jarig meisje met haar pony op de trein stapte in Sneek.

De machinist had de pony gezien op de camera, maar besloot niet in te grijpen. Dat zou de dienstregeling alleen maar verstoren. Op het station van Leeuwarden wilde hij zijn collega’s inschakelen, maar toen was het meisje al weg, zegt een woordvoerder van Arriva.

„Het is gewoon een bizar verhaal”, zegt de woordvoerder, die in haar zeven jaar bij Arriva nog niet zoiets heeft meegemaakt. Huisdieren mogen mee in de trein, mits ze aangelijnd zijn. „En een paardje is geen huisdier.”

Kleine huisdieren zoals honden, katten en cavia’s die in een tas of mand passen, mogen gratis mee in de trein. Aangelijnde huisdieren moeten een ‘Dagkaart hond’ aanschaffen voor drie euro.

Daarnaast is een belangrijke voorwaarde dat een huisdier geen hinder of overlast veroorzaakt. Pony Lobke had gepoept in de trein. „We hebben al onze medewerkers erop attent gemaakt dat dit echt niet kan.”

Een pony in de trein. Bij de NS kunnen ze zich een dergelijk incident niet herinneren. Wel ging er een keer bijna een koe mee. Zo’n tien jaar geleden. „Een boer kwam van de Utrechtse veemarkt en had dusdanig veel gedronken, dat hij niet meer met de auto naar huis kon”, vertelt een woordvoerder. Maar de man werd op tijd tegengehouden. „Tja, mensen worden creatief als ze vervoer nodig hebben.” Hoe het afliep met het meisje? Dat werd gisteren door haar moeder opgehaald. De pony reisde terug naar Sneek. Per trailer.