Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Henk Krol zelf niet aansprakelijk voor terugbetaling subsidiegeld

Henk Krol.
Henk Krol. Foto ANP/ Bart Maat

Tweede Kamerlid Henk Krol (50Plus) is niet persoonlijk aansprakelijk voor de terugbetaling van ruim twee ton subsidiegeld die hij ontving als voorzitter Stichting Vrienden van de Gay Krant. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De stichting moet 206.833 euro subsidie terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat wil het geld terug omdat over de besteding van het bedrag geen goedgekeurde accountantsverklaring is verstrekt. De subsidie was bedoeld voor een internetplatform voor homojongeren. Door het ontbreken van een geldige accountantsverklaring is echter onduidelijk waar dit geld aan besteed is.

Rechtszaak

De stichting kan het bedrag niet terugbetalen en de drie bestuursleden van de stichting stapten daarom naar de rechter om dit bedrag te verhalen op hun voormalig voorzitter. De bestuurders menen dat Krol, die in februari 2013 aftrad, een administratieve puinhoop achterliet en gebruikte hij subsidiegeld voor privédoelen.

De rechtbank achtte het bewijs echter onvoldoende om vast te stellen of Krol hier persoonlijk verantwoordelijk voor is. Ook is het volgens de rechtbank onduidelijk of de accountverklaring ingetrokken werd omdat de interne boekhouding incompleet was of dat het geld aan andere doeleinden werd besteed. Peter Schouten, advocaat van Krol, laat in een korte reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak.

Muggenzifterij

Oscar Hammerstein, advocaat van de stichting, gaat in hoger beroep. Volgens Hammerstein is Krol altijd enig bestuurder geweest van de stichting en daarom verantwoordelijk voor de administratie van de stichting.

De vordering van de stichting werd ook afgewezen omdat de naam van de stichting bovenaan de dagvaarding had gemoeten en niet de namen van de drie bestuurders. Hammerstein vindt dat argument “muggenzifterij”.

“Voor het einde van de dag ligt nieuwe dagvaarding, met de naam van de stichting erop, bij Krol en de rechtbank.”