Hanzehogeschool Groningen claimt 60 tot 120 miljoen van NAM

Academie Minerva van de Hanzehogeschool aan de Praediniussingel in Groningen.
Academie Minerva van de Hanzehogeschool aan de Praediniussingel in Groningen. Foto ANP/ Remko de Waal

De Hanzehogeschool in Groningen claimt 60 tot 120 miljoen euro van de Nederlandse Aardolie Maatschappij voor het verstevigen van gebouwen tegen aardbevingen. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarverslag.

De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de precieze bouwnormen die nog niet vaststaan.Eind vorig jaar had de school al ruim 900.000 euro uitgegeven aan het treffen van veiligheidsmaatregelen in verschillende gebouwen. Zo zijn in laboratoria kasten en flessen met gevaarlijke stoffen vastgezet.

Meer organisaties stellen NAM aansprakelijk

De Hanzehogeschool trekt in het aardbevingsdossier op samen met onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, universiteitsziekenhuis UMCG en de gemeente Groningen. Die organisaties stellen de NAM aansprakelijk voor extra kosten voor het aardbevingsbestendig maken van kwetsbare gebouwen. Ook liggen verschillende nieuwbouwprojecten stil in afwachting van definitieve bouwnormen.

De Groningse organisaties hebben meermaals over de problemen gesproken met minister Kamp van Economische Zaken (VVD). Die liet hun in februari weten dat de stad Groningen 50 miljoen euro krijgt voor het versterken van gebouwen waarin veel mensen samenkomen en voor nieuwbouwprojecten die vertraging oplopen. De Hanzehogeschool maakt aanspraak op enkele miljoenen.