Geen Europese Spelen in Nederland in 2019

Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF.
Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF. Foto ANP/ Remko de Waal

Er komen geen Europese Spelen in Nederland in 2019. Sportkoepel NOC*NSF geeft de organisatie terug nu duidelijk is geworden dat de politiek geen geld in het sportevenement gaat steken, meldt persbureau ANP. Nederland was de enige kandidaat.

Het kabinet, de provincies en gemeenten hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat 57,5 miljoen euro uittrekken “onverantwoord” zou zijn. Het bedrag legt een te groot beslag op de schaarse middelen die overheden hebben. Maar daarnaast is er twijfel over het topsportgehalte van de Europese Spelen, zo staat in de verklaring.

Tegenslagen

Voor de organisatie van het grote, nieuwe evenement - de eerste editie begint overmorgen in Bakoe in Azerbajdzjan - had NOC*NSF 125 miljoen begroot. Dat geld moest komen van de overheden en uit het bedrijfsleven. De sportbonden hadden al gezegd geen bijdrage te kunnen leveren.

De organisatie had al meerdere keren tegenslagen gehad. Twee van de grootste Nederlandse steden, Utrecht en Rotterdam, hadden al laten weten niet te willen meewerken aan het sportevenement. Amsterdam en Den Haag hadden zich nog niet officieel afgemeld, maar hadden wel hun bezwaren geuit.

Bakoe

Vrijdag is de openingsceremonie van de allereerste Europese Spelen in Bakoe. Twee weken lang zullen duizenden sporters deelnemen aan 253 onderdelen verdeeld over 23 sporten. Nederland doet mee met 119 sporters.