Friese PVV zet ‘gepest’ lid uit de Statenfractie

De Friese PVV heeft Statenlid Jitske Eizema uit de fractie gezet. In een brief liet fractievoorzitter Max Aardema haar weten dat er een „onwerkbare situatie” is ontstaan. Eizema hield zich volgens hem niet aan „gemaakte afspraken en verplichtingen”. De brief is behalve door Aardema ondertekend door de twee andere Statenleden en de eerste opvolger, Erna Cohen. Eizema is zwaar teleurgesteld. „Ik mag de naam PVV niet meer dragen, terwijl ik altijd loyaal ben geweest aan de partij.”

Ze wordt gesommeerd haar zetel af te staan, maar daar piekert ze niet over. „Die is van mij. Ik ben met 1.963 voorkeurstemmen gekozen.” In totaal kreeg de Friese PVV 23.112 stemmen. Ze richt nu een eigen partij op, de Friese Vrijheidspartij.

Eizema beschuldigde Aardema eerder van „pest- en maffiagedrag”. Hij zou haar direct na haar verkiezing onder druk hebben gezet om haar zetel op te geven. Ook zou hij in haar „verleden hebben gegraven” en haar ex-man hebben gebeld.

PVV-Kamerlid Harm Beertema zei vorige week in deze krant dat Eizema welkom bleef in de Friese Statenfractie. Beertema had in april al bemiddeld. In een reactie per sms stelt hij vanmorgen: „We betreuren dat het zo gelopen is, maar de PVV-fractie in Fryslân is een autonome fractie.”

In 2011 viel de toenmalige PVV-fractie van vier Statenleden ook uit elkaar. Politieman Aardema uit Drachten bleef toen als enige PVV’er over.