Drie Poolse ministers weg vanwege afluisterschandaal

Sikorski spreekt de verzamelde journalisten toe.
Sikorski spreekt de verzamelde journalisten toe. Foto EPA / Pawel Supernak / Poland Out

Drie Poolse ministers en de voorzitter van het parlement in Polen zijn vandaag opgestapt. Ze dienden hun ontslag in te midden van een omvangrijk nationaal afluisterschandaal, meldt persbureau AP. Het gaat om de ministers van Volksgezondheid, Sport en Financiën en parlementsvoorzitter Radek Sikorski.

Allen zijn lid van de conservatief-liberale partij Burgerplatform en treden naar eigen zeggen terug om de regerende partij niet verder in verlegenheid te brengen in aanloop naar de verkiezingen. Het afluisterschandaal waarbij ze betrokken zijn draait om gesprekken die de politici en andere Poolse hoogwaardigheidsbekleders in 2013 en 2014 voerden, en die heimelijk werden opgenomen. De opnamen werden vervolgens gelekt aan een tijdschrift en gepubliceerd. Polen waren woedend dat achterkamerdeals en promoties werden besproken tijdens dure etentjes in luxe-restaurants in Warschau.

Meer gelek

Het schandaal kostte eerder minister van Binnenlandse Zaken Bartlomiej Sienkiewicz zijn baan. Een onderzoek naar het schandaal loopt nog, maar juist dat doet nu weer stof opwaaien. Deze week werden vertrouwelijk documenten uit het onderzoek op Facebook gezet.

De Poolse premier Ewa Kopaczwil wil het vertrouwen van de kiezer in haar partij Burgerplatform herstellen, zei ze. Ook is ze voornemens de openbaar aanklager, die het onderzoek leidt, te ontslaan. De naaste adviseur van de premier Jan-Vincent Rostowski moet ook opstappen.

Alliantie VS ‘niets waard’

Over vier maanden vinden in Polen parlementsverkiezingen plaats. Het Burgerplatform (PO) staat er niet goed voor. Eind mei kreeg de partij tijdens de presidentsverkiezingen een zware klap te verduren. De partij was de afgelopen acht jaar aan de macht in Polen. De 43-jarige Andrzej Duda verraste bij de eerste ronde door 34,8 procent van alle stemmen te behalen en won ook in de tweede ronde.

De val van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Sikorski is opmerkelijk. Vorig jaar werd hij nog genoemd als mogelijke nieuwe buitenlandcoördinator van de Europese Unie. Op de tapes liet hij zich tijdens een etentje met een parlementslid laatdunkend uit over het buitenlandbeleid van Polen en over Polen zelf. Hij zou onder meer hebben gezegd dat de alliantie tussen de VS en Polen “niets waard” is.