Meet The Young Americans: Gay in the US

Journaliste Stacey Dooley ontmoet in deze aflevering van haar documentaireserie Amerikaanse jongeren die – vaak onder druk van hun streng gelovige familie – af willen van hun homoseksuele gevoelens. In Arizona gaat TJ (19) naar de kliniek van therapeut Floyd Godfrey om Gay Conversion Therapy te volgen. Een andere man in de reportage, Danny, heeft de controversiële therapie ook ondergaan. Hij is nu vijf jaar getrouwd met zijn vrouw Erin. Ze hebben twee kinderen. Erin: „Iedereen heeft een verleden, niemand is perfect.” Godfrey, die ook ’geknokt’ heeft tegen zijn gevoelens voor mannen, organiseert kampeertrips voor jongeren die de therapie volgen. Vrouwen zijn niet welkom: alleen de mannelijke cameraploeg van Dooley mag blijven. De deelnemers moeten leren om vriendschappen te ontwikkelen met andere mannen, zonder seksuele gevoelens. Ze sporten zonder shirts aan en geven elkaar knuffels. („Dit is een gezonde knuffel. We zijn healthy buddies”) Na afloop van het weekend zegt TJ dat hij zich sterker voelt. Dooley vraagt ook of hij zich al een beetje aangetrokken voelt tot vrouwen: „Niet echt. Zoiets kost tijd.”

Thijs Schrik