Dagkalender van de Wereldliteratuur: James Salter wordt vandaag 90 jaar

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor de joods-Amerikaanse schrijver James Salter, die op deze woensdag 90 is geworden.

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor de joods-Amerikaanse schrijver James Salter, die op deze woensdag 90 is geworden.

Meer dan eens is schrijver James Salter, geboren Horowitz, met schilders vergeleken. Met Edward Hopper, om zijn korte verhalen die zich afspelen in een Amerika waarin tijd niet zo belangrijk is, maar licht 301des te meer. Met de Franse pointillisten, om de pennestreken en accenten die Salter her en der plaatst en die pas een beeld vormen wanneer je op enige afstand naar het resultaat kijkt. En met John Singer Sargent, om diens directe en economische schilderstijl.

Zelf verklaarde Salter dat hij tijdens het schrijven van Light Years (1975), zijn roman over een op het oog succesvol stel met een afbrokkelend huwelijk, Pierre Bonnard in zijn hoofd had. Niet alleen om de sfeer van zijn schilderijen, maar ook om zijn eenzame manier van werken en zijn onverschilligheid jegens roem en glamour.

Salter debuteerde in 1957 met The Hunters, een roman over gevechtspiloten in de Koreaanse Oorlog. Hij is jarenlang vooral een writer’s writer geweest. Critici en collega-schrijvers bewonderden zijn gave zinnen en poëtische beelden, beschrijvingen van vrouwen en psychologische portretten.

Zijn melancholieke korte verhalen, verzameld in Dusk and Other Stories (1988) en Last Night (2005), wonnen meerdere literaire prijzen. Pas met All That Is (2013), over het (liefdes)leven van een New Yorkse uitgever en ex-marinier, lijkt de inmiddels hoogbejaarde schrijver ook het grote publiek te hebben bereikt.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.