Bruikbare tips over liquidatie Zaandam na Opsporing Verzocht

Onderzoek op de plek waar de Amsterdammer Lucas Boom is geliquideerd.
Onderzoek op de plek waar de Amsterdammer Lucas Boom is geliquideerd. ANP / Olaf Kraak

De uitzending van het programma Opsporing Verzocht gisteravond heeft acht tips opgeleverd over de liquidatie in Zaandam. Dat meldt een woordvoerder van de politie aan persbureau ANP.

Er zitten “een aantal bruikbare” tips tussen, zegt de woordvoerder. Het onderzoek naar de schietpartij, op klaarlichte dag voor een basisschool in Zaandam, is nog in volle gang. Vandaag gaat de politie verder met het verhoor van de man die gisteren is aangehouden.

Hij zou mogelijk iets te maken hebben met een uitgebrand busje, dat in Amsterdam-Noord werd gevonden: vermoedelijk de vluchtauto. De verdachte werd opgespoord op basis van zijn signalement.

Het slachtoffer van de liquidatie is de 43-jarige Lucas Boom, een bekende van de politie. Hij werd vorig jaar veroordeeld voor het binnenhalen van een grote partij cocaïne via de haven van Antwerpen. Boom zou een vertrouweling van Willem Holleeder zijn, maar zijn advocaat bevestig dat niet. Die noemt hem een “ras-Amsterdammer die met iedereen omging, ook met personen die wat minder geliefd zijn.”

Een foto van de brandende auto in Noord, vrijgegeven door de politie:
brandbus01

Liquidatie voor schoolplein

Boom stond gisteren voor het schoolplein geparkeerd toen vier mannen met automatische vuurwapens uit een busje stapten en hem onder vuur namen. Boom rende een straat in en zakte in elkaar. Zijn zoontje zat op dat moment volgens buurtbewoners op een van de drie scholen grenzend aan elkaar. Veel kinderen hebben de liquidatie gezien of gehoord.

Onze verslaggever Freek Schravesande was vlak na de liquidatie in Zaandam, en zag veel kinderen huilen.

Rianne van de apotheek aan de overkant zag het gebeuren. Ze was net een lijst medicijnen aan het invoeren in de computer toen ze “vuurwerk” dacht te horen en opkeek van haar scherm. Ze zag mannen in het zwart, eerst twee, later nog één of twee, “met zo’n lang geweer, geen idee hoe die dingen heten”. De mannen waren volledig bedekt. Rianne gaat wijdbeens achter de balie van de apotheek staan, bovenlichaam half gedraaid, armen om een denkbeeldig geweer. “Zo stonden ze.” Ze zag de mannen vuren. “Taktaktak.” Het duurde best lang. Ze was 112 al aan het bellen voordat de mannen weg waren. Met een bruin bestelbusje zijn ze vertrokken.