Agent in VS neemt ontslag na ophef over gewelddadig ingrijpen

De burgemeester van McKinney, Brian Loughmiller, spreekt tijdens een persconferentie in McKinney, Texas.
De burgemeester van McKinney, Brian Loughmiller, spreekt tijdens een persconferentie in McKinney, Texas. Foto AP Photo/ Jill Craig

De blanke politieagent die dit weekend in een voorstad van Dallas hardhandig een Afro-Amerikaans meisje arresteerde bij een uit de hand gelopen zwembadfeestje is opgestapt. Het incident werd gefilmd en de beelden leidden tot grote ophef.

De acties van agent David Casebolt waren “onverdedigbaar”, zo zei korpschef Greg Conley tijdens een persconferentie waarop bekend werd dat de agent was opgestapt. Conley benadrukte dat Casebolt niet onder druk is gezet.

Op videobeelden, opgenomen door een andere tiener, was dit weekend te zien hoe een meisje in bikini ruw naar de grond werd gedrukt en hoe Casebolt kortstondig zijn pistool trok naar andere (Afro-Amerikaanse) tieners. Casebolt was al op non-actief gesteld.

‘Onbeheerst’

Casebolt kwam, in tegenstelling tot de elf aanwezige collega’s, “onbeheerst op de melding af en de video toont aan dat hij onbeheerst was tijdens het incident”, zo zei Conley tijdens de persconferentie. Zijn collega’s hielden zich aan het protocol dat hun is geleerd tijdens de training, Casebolt deed dat niet.

Racisme?

Volgens mensenrechtenorganisaties was de actie van de politieagent racistisch. Daarmee zou dit het zoveelste incident zijn van politiegeweld tegen zwarte tieners.

Omwonenden van het zwembad waar het feestje werd gehouden, bestrijden echter dat het om racisme ging. Het zwembad zou niet bedoeld zijn voor grote feestjes en de aanwezige tieners zouden niet hebben geluisterd naar instructies om het lawaai te beperken en te vertrekken. McKinney, dat ongeveer 50 kilometer ten noorden van Dallas ligt, is een grotendeels witte voorstad. Tien procent van de inwoners is Afro-Amerikaans.

Wéér politiegeweld

De Verenigde Staten worden geplaagd door incidenten van extreem politiegeweld tegen met name zwarte mannen. Onder anderen de tieners Trayvon Martin en Michael Brown en de 25-jarige Freddy Gray stierven nadat ze waren neergeschoten of hardhandig waren aangepakt door agenten.

De agenten in kwestie wordt vaak een hand boven het hoofd gehouden, wat tot grote kritiek heeft geleid. Gisteren werd bekend dat de agent die in april de 50-jarige Walter Scott doodschoot wel wordt vervolgd voor moord.