‘FIFA-verkiezing op 16 december, datum heeft voorkeur Blatter’

Sepp Blatter maakte op 2 juni zijn aftreden bekend op een persconferentie in Zürich.
Sepp Blatter maakte op 2 juni zijn aftreden bekend op een persconferentie in Zürich. Foto EPA/Ennio Leanza

Aan de heerschappij van de 79-jarige Sepp Blatter zou op 16 december een eind komen. Volgens bronnen van de BBC vindt dan de nieuwe verkiezing voor het FIFA-voorzitterschap plaats.

Deze datum zou de voorkeur van de Zwitser Blatter hebben, die zeventien jaar aan het hoofd van de wereldvoetbalbond stond, maar na voor een vijfde keer herkozen te zijn, besloot af te treden te midden van een groot corruptieschandaal.

Half jaar voor hervormingen

Een definitieve beslissing over de datum volgt pas in juli, wanneer de FIFA bijeenkomt om over de verkiezing te praten, meldt persbureau Reuters. Een nieuw congres mid-december zou betekenen dat Blatter slechts zes maanden heeft om de door hem beloofde hervormingen van de bond te bedenken en door te voeren. Domenico Scala, hoofd van de hervormingscommissie van de FIFA, zei eerder dat er tussen december van dit jaar en maart volgend jaar een opvolger van Blatter gekozen zou worden.

Schandaal

Blatter stapte ruim een week geleden op, vier dagen nadat hij herkozen was als FIFA-voorzitter. De verkiezing, waarin hij het opnam tegen zijn enige overgebleven tegenstander, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, werd gehouden in een week waarin een groot corruptieschandaal rond de bond onthuld werd. Een reeks FIFA-functionarissen, onder wie enkele hooggeplaatste, werd aangehouden tijdens een inval in een hotel in Zürich.

Blatter besloot op te stappen op de dag dat de naam van Jérôme Valcke, zijn secretaris-generaal, in verband werd gebracht met het overmaken van smeergeld aan Jack Warner, een van de gearresteerde (oud-)functionarissen. Na de persconferentie meldden verschillende media dat Blatter zelf ook onderwerp was van corruptieonderzoek, iets waarvan eerder (nog) geen sprake leek.

Toewijzing 2026 uitgesteld

Nog steeds liggen er beschuldigingen bij Rusland en Qatar dat zij de WK’s van 2018 en 2022 op oneerlijke wijze toegewezen hebben gekregen. De toewijzingen zouden mogelijk weer nader bekeken worden, momenteel door het Openbaar Ministerie in Zwitserland. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat volgens de BBC nu besloten is de toewijzing van het WK van 2026, dat gepland stond voor 2017, uit te stellen in afwachting van het onderzoek naar de beschuldigingen.

De Verenigde Staten zijn favoriet om dat wereldkampioenschap te organiseren. Canada, Mexico en Colombia zouden ook geïnteresseerd zijn.

Valcke slaat terug

Volgens Jérôme Valcke is er in ieder geval niets mis met de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland. Dat zei hij vandaag in reactie op de commotie rond de FIFA en zijn eigen rol daarin. Er is volgens hem niets wat reden geeft om te concluderen dat er regels zijn overtreden. Hij zei verder dat de voorbereidingen in Rusland op schema liggen, schrijft persbureau Reuters. Ook de Russische minister van Sport, Vitali Mutko, ziet geen bedreiging.

Valcke zei verder in reactie op zijn vermeende rol in het betalen van tien miljoen euro smeergeld dat hij niet fout is geweest. Er zijn geen redenen hem of de FIFA te beschuldigen over de manier waarop met geld is omgesprongen. Hij is bovendien niet verhoord door Zwitserse aanklagers of de politie daar, zo zei hij.