Zzp-aftrek verdeelt vakbonden

Nederland telt circa 1 miljoen kleine zelfstandigen.
Nederland telt circa 1 miljoen kleine zelfstandigen. Foto Victor Wollaert

Binnen de gelederen van de vakbond FNV bestaat onenigheid over de zelfstandigenaftrek. Ton Heerts, de voorzitter van de vakbeweging, uitte zich gisteren fel tegen van sociale voorzieningen voor zzp’ers en pleitte in Het Financieele Dagblad voor het afschaffen van de zelfstandigenaftrek. Dit tot grote woede van FNV Zelfstandigen en FNV’s journalistenbond NVJ.

FNV Zelfstandigen noemt de opmerkingen van Heerts „een forse uitglijder”. Beide bonden vinden het standpunt van de voorzitter opmerkelijk, omdat de FNV zich in 2013 nog achter een petitie voor behoud van het belastingvoordeel voor zzp’ers schaarde. Uit een recente enquête onder ruim 5.000 FNV-leden blijkt dat 62 procent voorstander is van de zelfstandigenaftrek, zeggen de bonden. Maar werkgevers sparen volgens Heerts kosten uit door goedkope zelfstandigen in te huren. Dat kan volgens hem, omdat ze door de zelfstandigenaftrek minder belasting hoeven te betalen. (ANP)