Als Spielberg over je schouder meekijkt

Illustraties Thinkstock, bewerking fotodienst NRC

Aan het einde van Jurassic World leunen twee vechtende dinosaurussen als stoeiende honden op hun achterpoten tegen elkaar. Zo wilde Steven Spielberg het, vertelt regisseur Colin Trevorrow tijdens een ontmoeting in Los Angeles. Want hoe gedisciplineerd de uitvoerend producent ook op afstand bleef van de filmset, hij kon het niet laten zijn stempel nog even op de slotscène te drukken.

Spielberg (68) schreef in 1993 geschiedenis met de dinosaurusactiefilm Jurassic Park, een doorbraak voor de specialeffectstechniek. Zo’n twintig jaar later heeft de onbekende Trevorrow (38) de kans gekregen om in zijn voetsporen te treden. „We waren halverwege de opnamen in Hawaii toen ik een e-mail van Steven kreeg, met een video”, zegt Trevorrow. „Hij zei: dit is hoe onze dinosaurussen vechten. Ik dacht: o God, nee, we hebben dit al zo lang geleden zorgvuldig voorbereid.”

Maar de wil van Spielberg is wet in Hollywood, zeker in projecten die het woord ‘Jurassic’ in de titel hebben. Dat wist tovenaarsleerling Trevorrow ook. Toen hij de ruwe video bekeek, zag hij Spielbergs honden in de tuin. De filmmaker had ze met z’n telefoon opgenomen. „Ze worstelden als beren. Ze omhelsden elkaar als boksers. En ik besefte dat hij het meende.” Zo komt het dat Indominus rex en T-rex in de nieuwe film vechten als uit de kluiten gewassen puppy’s.

Met zijn hippe bril en ongeschoren gezicht komt Trevorrow over als een peinzende scenarioschrijver uit Brooklyn. Dat klopt bijna: tot voor kort was hij inderdaad scriptauteur en eenmalig indie-regisseur in de staat Vermont. Nadat hij in 2012 komedie Safety Not Guaranteed had geregisseerd, had een handvol liefhebbers van hem gehoord. Spielberg behoorde tot die groep. Hij was onder de indruk van de zorgvuldigheid en zelfverzekerdheid waarmee Trevorrow die debuutfilm had gemaakt. Als onervaren jongeling kreeg Spielberg zelf veertig jaar geleden de kans om Jaws te maken; hij heeft vaak uitgelegd dat die generositeit van de producenten hem altijd is bijgebleven. Het was de reden om nu hetzelfde te doen voor nieuwkomer Trevorrow.

Het was ook tijd voor een frisse aanpak, vonden Spielberg en Universal, de filmstudio die de 150 miljoen dollar voor Jurassic World financierde. Na het baanbrekende eerste deel volgden twee minder goed bekeken films, al wist het drieluik wereldwijd 2,7 miljard euro op te halen. Maar om zo’n beroemde reeks nieuw leven in te blazen was een nieuw gezicht nodig, vond Spielberg.

Trevorrow verzon het scenario met zijn vaste schrijfpartner Derek Connolly, en met Rick Jaffa en Amanda Silver, het duo achter grote specialeffectssaga’s als Avatar. Ze vertellen een half-komisch, half-spannend verhaal rond een genetisch experiment dat verkeerd afloopt. In dit vierde deel is Jurassic Park eindelijk werkelijkheid geworden. In het genetische pretpark op een onbewoond eiland loopt de boel al gauw weer uit de hand als een van de beesten ontsnapt.

Jarenlang was het onzeker of deze vierde Jurassic-film er zou komen. De intentie was er: dinosaurussen voeden de dromen van kinderen overal, de makers van lego, videogames en andere merchandise konden nauwelijks wachten. Al in 2004 had de productie moeten beginnen, maar na jaren van ‘ontwikkelingshel’ en een vaak herschreven scenario was het pas in 2013 zo ver.

Trevorrow kwam na die onzekere tijd en wil het er niet meer over hebben. Liever benadrukt hij hoe soepel de productie uiteindelijk verliep. De film werd in 78 dagen opgenomen: snel voor een mega-actiefilm. „We bleven binnen de begroting en hoefden niks opnieuw op te nemen”, zegt Trevorrow. „Ik denk dat het kwam doordat ik verantwoording moest afleggen aan een van de grootste filmmakers ooit.”

Want de regisseur beseft dat hij niet ontkomt aan de schaduw van Spielberg. Tijdens het filmen niet, evenmin nu de film klaar is. Maar als producent kwam de filmlegende niet op de set. Hij leidde op afstand, zoals de honden-mail laat zien. Trevorrow: „Steven gunde me een professioneel respect dat ik niet had verdiend en behandelde me als een gelijke, wat ik niet ben.” Dat zijn grote kans een gok is van Spielberg, beseft hij. „Maar ik zei tegen hem: als Jurassic Park 4 mislukt, blijf jij gewoon een legende. Alleen met mij is het dan gedaan.”