Koreaanse uitbraak MERS-virus toont risico

Foto Reuters

In Zuid-Korea is een nieuwe, betrekkelijk grote infectiehaard van het MERS-coronavirus ontstaan, de eerste buiten het Arabisch schiereiland. Daar maakt het virus al drie jaar slachtoffers. Tot dusver zijn in Zuid-Korea negentig mensen besmet met MERS, van wie er zes zijn overleden. De uitbraak begon waarschijnlijk met een man die half mei ziek werd, nadat hij was teruggekeerd van een zakenreis in Bahrein. In diverse ziekenhuizen in Zuid-Korea blijken MERS-patiënten anderen te hebben besmet. De mensen die aan de ziekte bezwijken hadden meestal al een zwakke gezondheid. De gezondheidsautoriteiten in Zuid-Korea zeggen de situatie inmiddels weer onder controle te hebben, nadat zij duizenden mensen die in aanraking kunnen zijn geweest met patiënten in quarantaine hebben geplaatst. Eerder waren er in Saoedi-Arabië ook kleine uitbraken in ziekenhuizen. Op het Arabische schiereiland stond de teller van MERS-zieken eind mei op 1180, met 483 doden (40 procent). Regelmatig zijn er nog nieuwe infecties, die vooral lijken te komen van contact met dieren. Dromedarissen kunnen het virus verspreiden, vleermuizen zijn de natuurlijke gastheer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het risico op een blijvende infectieketen van mens op mens vooralsnog klein. Voor besmetting is direct contact met zieken nodig. Het medische blad The Lancet schreef vorige week dat zelfs gezinsleden van MERS-patiënten beperkt risico lopen. 1 op 25 gezinsleden raakte besmet, maar werd zelden echt ziek.