Zevende dode door MERS in Zuid-Korea, acht nieuwe gevallen gemeld

Een bezoeker bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie wordt gecontroleerd op symptomen van MERS.
Een bezoeker bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie wordt gecontroleerd op symptomen van MERS. Foto ANP/EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

In Zuid-Korea is een zevende persoon overleden door het longvirus MERS. Het aantal besmette mensen is met acht nieuwe gevallen gestegen naar 95.

Het Zuid-Koreaanse ministerie voor Volksgezondheid meldt dat het aantal nieuwe besmettingen lager ligt dan gisteren. Toen werden er 23 nieuwe gevallen gerapporteerd.

Meer dan 2.000 scholen dicht

MERS (Middle East Respiratory Syndrome) kwam oorspronkelijk voor in Saoedi-Arabië, maar dook daarna ook in andere landen in de regio op. NRC-wetenschapsredacteur Wim Köhler:

“Een Zuid-Koreaans reiziger die in MERS-gebied was, werd ziek bij terugkomst. Op 11 mei is hij opgenomen. Hij is onzorgvuldig verzorgd, zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Toen zijn andere mensen besmet geraakt, en die hebben weer anderen besmet. Nu dreigt er paniek. Bij iemand met koorts en ernstige luchtweginfectie hoort de dokter tegenwoordig de vraag te stellen: hebt u de afgelopen drie weken in Arabische landen gereisd, en contact met kamelen gehad?”

Uit voorzorg zijn inmiddels 2.199 scholen gesloten, waaronder negentien universiteiten. Inmiddels heeft het bestuur van Hong Kong een rood alarm afgegeven voor ‘niet essentiële’ reizen naar Zuid-Korea. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nog geen waarschuwingen afgegeven voor reizen naar het land, maar volgens Reuters hebben reeds duizenden toeristen hun reis naar Zuid-Korea geschrapt.