FNV-voorzitter Ton Heerts: geen sociale uitkeringen voor zelfstandigen

Een zzp’er die geen opdrachtgevers meer heeft een werkloosheidsuitkering geven? Als het aan de vakbond FNV ligt, gaat dat nooit gebeuren. Volgens voorman Ton Heerts is het plan van werkgeversorganisatie AWVN voor WW- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor zelfstandigen „rechtse” praat met als enig doel het sociale vangnet in Nederland op den duur volledig af te breken.

In een interview in Het Financieele Dagblad trekt de voorzitter van de grootste vakbond van Nederland fel van leer tegen het werkgeversplan. De partijen die het plan enthousiast hebben ontvangen, waaronder PvdA, CDA en D66, noemt Heerts „gladjakkers in de politiek”.

AWVN wil met de basisregeling voor zzp’ers naar eigen zeggen de kloof dichten tussen werknemers en de groeiende groep zelfstandigen. Volgens Heerts draait dat echter uit op het verdwijnen van de met premies betaalde WW en WIA, zodat er alleen nog een bijstandvoorziening is betaald door de overheid. De FNV vreest dat dat het onderscheid tussen werknemersschap en ondernemerschap zo volledig vervaagt, en nog veel meer „gedwongen zzp’ers” bijkomen: vaak jongeren die als ‘zelfstandige’ vaak maar één opdrachtgever hebben.

De FNV wil de kloof tussen zzp’ers en mensen in loondienst ook slechten, maar dan door de zelfstandigenaftrek te schrappen. Volgens Heerts calculeren sommige opdrachtgevers die aftrek in om zzp’ers lage tarieven te kunnen betalen. Hierdoor komt bijvoorbeeld de groei van de pakketbezorging helemaal niet ten goede van werknemers. „We moeten écht af van die concurrentie op arbeidsvoorwaarden met werknemers.”