You talkin’ to me?!

Foto Michael Kappeler/Reuters
Foto Michael Kappeler/Reuters

Of het met het uitzicht of de frisse berglucht te maken had is niet duidelijk, maar de regeringsleiders van de G7 zijn het gisteren eens geworden over het klimaat. De Duitse bondskanselier Merkel, de Amerikaanse president Obama en de andere deelnemers aan het topoverleg in kasteel Elmau in Beieren stemden er onder meer mee in dat de temperatuur van de aarde niet meer dan 2 graden mag stijgen. In de loop van deze eeuw moet er bovendien een wereldeconomie komen die geen fossiele brandstoffen meer verbruikt. Met hun akkoord lopen de regeringsleiders vooruit op de klimaattop die de Verenigde Naties in december in Parijs houden. Daar moet een wereldwijd klimaatverdrag worden gesloten dat erop is gericht de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan door de uitstoot van CO2 te beperken. De G7 verliep rustig. Er werd gevreesd voor rellen, maar de Duitse politie verklaarde dat de top gemoedelijk verliep. Er waren aanzienlijk minder demonstranten dan verwacht.