Winterspelen worden vrouwelijker en hipper

Feminiseren en populariseren, dat is wat het IOC beoogt met uitbreiding van wintersporten. Bij schaatsen wordt massastart een olympisch onderdeel.

Nog meer vrouwen op de Olympische Spelen en sporten die onder jongeren populair zijn, dat wil het IOC. Tegen die achtergrond besloot het bestuur gisteren zes sporten aan het programma van de Winterspelen toe te voegen, te beginnen in 2018 in Pyeongchang. Vanuit Nederlands oogpunt is invoering van de massastart bij het schaatsen interessant.

Die wijziging van het schaatsprogramma is geen verrassing. De internationale schaatsunie ISU voegde de massastart vorig jaar al aan het langebaanprogramma toe. Voor Nederland biedt dat perspectief, want de eerste officiële WK – afgelopen seizoen in Heerenveen – leverde twee wereldtitels op: Irene Schouten bij de vrouwen en Arjan Stroetinga bij de mannen.

Het alpineskiën wordt uitgebreid met een teamwedstrijd, een onderdeel dat ook al deel uitmaakt van het WK-programma. De opzet is een slalom van één tegen één in een knock-out-systeem. Er zijn zestien landenteams van twee mannen en twee vrouwen. IOC-voorzitter Thomas Bach had als gast van de WK skiën al aangegeven, dat hij dit onderdeel graag op het olympische programma wilde.

Aan het snowboarden wordt de Big Air toegevoegd, een afdaling van een sneeuwschans die eindigt met doorgaans spectaculaire trucs. Daarvoor verdwijnt de parallelslalom, overigens niet de discipline waarop Nicolien Sauerbreij in 2010 olympisch kampioen werd. Dat is de parallelreuzenslalom. Tot slot krijgt curling een extra wedstrijd gemengd dubbel.

De veranderingen betekenen volgens het IOC dat er nu een recordaantal gemengde onderdelen op het programma staat en dat er meer vrouwen dan ooit aan de Winterspelen meedoen. Daarmee voldoet het IOC aan het hervormingsprogramma ‘Agenda 2020’ van vorig jaar. De uitbreiding betekent ook dat er voor het eerst sinds de invoering van Winterspelen in 1924 meer dan 100 medailleonderdelen zijn geprogrammeerd.

Hoewel het besluit tot programma-uitbreiding relatief kort voor de Winterspelen van 2018 is genomen, heeft het organisatiecomité van het Zuid-Koreaanse Pyeongchang al verklaard geen problemen te verwachten. Voorzitter Yang-ho Cho liet gisteren weten voor optimale condities en een gelijkwaardige omstandigheden met bestaande disciplines te zullen zorgen.

In tegenstelling tot de Zomerspelen is er bij de Winterspelen nog ruimte voor uitbreiding van het programma. Tegenover ruim 10.500 sporters ’s zomers staan bijna 3.000 deelnemers in de winter. De Zomerspelen hebben in IOC-ogen de grenzen bereikt; daarin is marginaal ruimte voor uitbreiding. Veranderingen zijn mogelijk, onder voorwaarde dat voor een nieuw onderdeel een oude wijkt.

Logisch dat het IOC de vernieuwingen vooral toepast op de Winterspelen. Daar zijn de afgelopen decennia versneld vooral hippe sporten opgenomen. Denk aan snowboarden en freestyle skiën. Het IOC moest wel vernieuwen, omdat uit onderzoek bleek dat het publiek stilaan vergrijst. Olympisch Spelen appelleerden steeds minder aan de jeugdcultuur.