Website Amerikaanse leger offline gehaald na hack door Syriërs

Opnieuw een hackaanval op een Amerikaanse overheidssite: deze keer is ingebroken op de site van het Amerikaanse leger.

Het Amerikaanse leger heeft zijn eigen website gisteren tijdelijk offline gehaald nadat het was gehackt. De digitale inbraak is opgeëist door het Syrian Electronic Army, een sinds 2011 actieve groep hackers die de Syrische president Bashar al-Assad steunt.

Volgens de Amerikanen hadden de hackers zich toegang verschaft tot een bepaald deel van de website, en werd de website www.army.mil daarna uit voorzorg uit de lucht gehaald. Er waren enkele pro-Syrische berichten te zien. De website is inmiddels weer bereikbaar.

De timing is opmerkelijk. Vorige week werd al een veiligheidslek ontdekt bij het Amerikaanse regeringsbureau, dat gegevens van federale overheidsfunctionarissen verzamelt en beheert. Daardoor konden de gegevens van vier miljoen mensen worden ingezien. Het ging onder meer om persoonlijke informatie over sociale zekerheid en functiegegevens. Het was een van de grootste hacks ooit in de Amerikaanse geschiedenis.

Het leger heeft eerder dit jaar ook al problemen gehad met de digitale veiligheid. Toen werd het twitteraccount gehackt door de groep CyberCaliphate. Zij zijn aanhangers van Islamitische Staat.

President Obama zei gisteren, tijdens de afsluitende persconferentie van de G7 in het Beierse Schloss Elmau, dat de Verenigde Staten snel hun digitale veiligheid op peil gaan brengen. Volgens Amerikaanse functionarissen wijst een onderzoek naar de hack van vorige week in de richting van China, al weigerde Obama een directe beschuldiging te uiten.

Amerikaanse overheidssystemen waren in oktober vorig jaar ook doelwit. Russische hackers wisten toen door te dringen tot het e-mailsysteem van het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Medewerkers van het Witte Huis verklaarden tegenover The New York Times dat de hackers zelfs waren doorgedrongen tot e-mails die president Obama had verzonden en ontvangen.

Het hacken gaat overigens over en weer: ook de Amerikaanse overheid maakt zich eraan schuldig. Zo werd het Iraanse nucleaire programma gehackt met behulp van besmette usb-sticks.