Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Half werkend Nederland heeft een baan waarvoor je hoogopgeleid moet zijn

foto iStock

Heb je een baan waarvoor je hoogopgeleid moet zijn? Met jou bijna de helft van Nederland. 47,5 procent van de werkende Nederlanders doet dat op hbo- of wo-niveau. En dat is uitzonderlijk, blijkt uit een rapport van het World Economic Forum en de International Labour Organization.

Op de eerste plek staat Luxemburg: 60 procent van de beroepsbevolking doet daar hoogopgeleid werk. Ook Scandinavië doet het goed. De VS staat op nummer 21, met ‘slechts’ 42,2 procent. Al valt dat nog mee naast bijvoorbeeld Ghana, waar 10 procent van de beroepsbevolking een baan op hbo- of wo-niveau heeft. Dat terwijl in Nederland mínder dan 10 procent laagopgeleid werk doet.

Wie heeft de beste beroepsbevolking?

De cijfers komen uit The Human Capital Report 2015, dat op basis van gegevens over vaardigheden, kennis en onderwijs meet welke landen de beste beroepsbevolking hebben.

Slecht nieuws voor Nederland: we zakten van nummer vier in 2013 naar nummer acht dit jaar. Dat komt vooral omdat Nederlanders vanaf hun 55ste gemiddeld weinig werken. En vanaf 65 helemaal: daar staat Nederland op plek 101 als het gaat om arbeidsparticipatie - haast even laag als Griekenland. Die opgehoogde pensioenleeftijd is dus nog niet echt terug te zien. Wat we wel heel goed doen? We staan op nummer één van de wereld als het gaat om geletterdheid onder jongeren.