Media

Deze veertien podcasts moet je luisteren vandaag

foto HH

Vraag: hoeveel luisteraars* trekt de best beluisterde podcast in 2006? En hoeveel downloads** haalt het eerste seizoen van Serial? (De goede antwoorden staan onderaan dit stuk.) Ook wie de precieze cijfers niet kent, snapt dat er een spectaculaire toename van publiek voor podcasts is. En door dat publiek – en dus het geld dat er met advertenties te verdienen is – zijn meerdere podcastnetwerken ontstaan, die als een soort HBO of Netflix van de podcastwereld nieuwe shows bedenken en ontwikkelen.

Zoveel nieuwe shows, nieuwe namen, zoveel te ontdekken. Mediaredacteur Peter Zantingh vertelt over zijn zes favorieten.

Waar begin je met luisteren? NRC Q selecteert veertien nieuwe en oudere podcasts. We hebben ze  gerangschikt van kort naar lang en van luchtig naar zwaar, zodat je zelf kan bepalen waar je zin in hebt.

Tap of ga met je muis over het scherm. Je kunt de podcasts direct beluisteren.

Iedereen wil meedoen

Hoe val je op in dit aanbod? Onder de makers van podcasts is vooral de ‘TAL-bump’ berucht: nieuwe, populaire shows als Invisibilia, StartUp, Reply All en The Longest Shortest Time kregen een duw in de rug toen This American Life (TAL) afleveringen ervan in de eigen show opnam. Serial was zelfs een rechtstreekse spin-off van This American Life.

De show This American Life (2,2 miljoen luisteraars) maakte al in 1995 de overstap van regulier radioprogramma naar podcast. In 2002 volgt Radiolab met 1,8 miljoen luisteraars per aflevering. Hun succes inspireert vele anderen, zoals Plots van de VPRO.

Radiozender WNYC (waar Radiolab onder valt) zet nu vol in op podcasts, Radiotopia (met 99% Invisible) is een onafhankelijk podcastcollectief en Alex Blumberg (ex-This American Life) richtte Gimlet Media op, dat inmiddels drie populaire podcasts maakt. Online media doen ook mee: Slate verdubbelde het aantal podcasts in de afgelopen twee jaar en ook Buzzfeed maakt sinds een aantal maanden zijn eigen shows.

De antwoorden

*) 260.000 luisteraars: Ricky Gervais kreeg zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records als meest succesvolle podcaster ooit, met zijn podcast voor The Guardian.
**) 80 miljoen: Serial, de podcast van twaalf afleveringen over de schuld of onschuld van Adnan Syed is de meest succesvolle podcast ooit.

Luister ook: de - heel korte - podcast Liftgeheimen van NRC Q