Voortvluchtige verdachte in FIFA-schandaal geeft zichzelf aan in Italië

Het hoofdkwartier van de FIFA in Zürich.
Het hoofdkwartier van de FIFA in Zürich. Foto: ANP/EPA/WALTER BIERI

De Argentijn Alejandro Burzaco, één van de verdachten in het omkoopschandaal binnen de FIFA, heeft zichzelf aangegeven bij de politie. De sportmarketeer bevond zich in Italië.

Volgens Argentijnse media gaf hij zichzelf over in Bolzano terwijl hij werd vergezeld door twee advocaten. De Amerikaanse justitie verdenkt hem van het betalen van miljoenen dollars aan smeergeld. Waarom Burzaco zich heeft aangegeven is niet bekend.

Burzaco ontkwam tijdens ontbijt

Burzaco was al twee weken op de vlucht voor de autoriteiten. Hij wist aan de Zwitserse politie te ontkomen tijdens de inval in een hotel in Zürich waar een aantal hooggeplaatste FIFA-officials werden gearresteerd. Burzaco zat op dat moment aan het ontbijt en wist ongezien te ontkomen.

De vijftigjarige Argentijn is één van de veertien FIFA-officials die is aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Zijn bedrijf beheerde van 1992 tot 2009 de uitzendrechten voor de Argentijnse voetbalkampioenschappen. Samen met de Amerikaan Aaron Davidson, die tijdens de bewuste inval in Zürich werd gearresteerd, heeft hij ook de uitzendrechten voor de Copa America 2015.

Connectie met Grondona

Volgens de Amerikaanse - en Argentijnse - justitie heeft Burzaco met een paar andere kompanen die uitzendrechten verkregen door bijna 100 miljoen euro smeergeld te betalen aan vertegenwoordigers van de betrokken voetbalbonden. Ongeveer 45 miljoen euro zou in de zakken zijn beland van drie officials van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol. Eén van hen was de vorig jaar overleden Julio Grondona, die als vice-voorzitter jarenlang fungeerde als één van de naaste medewerkers van FIFA-baas Sepp Blatter.

De Argentijnse politie opende twee weken geleden ook al een onderzoek naar Burzaco.