Lichamen slachtoffers Germanwings-crash in Duitsland

Een bord voor een herdenkingsdienst in de Dom van Keulen. Op het bord staat '4U9525. Wij rouwen'
Een bord voor een herdenkingsdienst in de Dom van Keulen. Op het bord staat '4U9525. Wij rouwen' Foto EPA / Maja Hitij

Het vliegtuig met de stoffelijke overschotten van 44 mensen die omkwamen bij het neerstorten van het Germanwings-toestel is vanavond in Duitsland aangekomen. Dat heeft Germanwings vanavond bekendgemaakt, meldt persdienst AP. Bij de crash in maart kwamen alle 150 inzittenden om het leven.

Het toestel met de lichamen vertrok om 21.03 uur van de luchthaven van Marignane, in de buurt van Marseille. Het vliegtuig kwam iets na half elf aan in Düsseldorf. De overige lichamen worden voor het einde van de maand gerepatrieerd. De nabestaanden van de slachtoffers mogen de doodskisten waarin de stoffelijke overschotten zitten woensdag in een hangar bezoeken.

Klachten over duur

Elmar Giemulla, een advocaat die de familieleden van 34 slachtoffers bijstaat, zegt tegenover AP dat het goed is voor de familie en vrienden van de slachtoffers dat de lichamen eindelijk naar Duitsland komen:

“De families zitten in de ontkenningsfase. Zij kunnen en willen niet realiseren dat hun kinderen dood zijn. Het wordt gruwelijk wanneer zij de doodskisten morgen onder ogen krijgen, maar het is noodzakelijk. Ze moeten dit drama namelijk afsluiten en dat is alleen mogelijk als zij accepteren dat hun kinderen dood zijn.”

Komende donderdag vindt in Marseille een informatieavond plaats met de nabestaanden van de slachtoffers van de crash. Zij zullen worden bijgepraat over de identificatie en repatriëring van de lichamen. Vorige week schreven de families van 16 jonge slachtoffers een kwade brief waarin zij hun woedde uitten over de lange duur van het repatriëren van de lijken. Volgens de oorspronkelijke planning zouden de stoffelijke overschotten al op 9 en 10 juni worden overgevlogen. Giemulla:

“Als de doodskisten naar Duitsland komen, zullen de ouders begrijpen: dit is echt de realiteit, niet alleen maar nieuws.”

Opzettelijk gecrasht

De vliegramp op 24 maart kostte 150 mensen het leven, onder wie zes man personeel en 72 Duitsers. Een van de omgekomenen was co-piloot Andreas Lubitz. Vlak na de ramp bleek na het onderzoeken van de vluchtgegevens dat hij het toestel met opzet liet neerstorten, nadat hij de gezagvoerder had buitengesloten van de cockpit.

Door de plaats van de ramp – op een berg – en het slechte weer was het voor reddingsdiensten aanvankelijk moeilijk om bij de resten te komen. Uiteindelijk duurde het meer dan een week om alle stoffelijke resten te verzamelen. Geen enkel lichaam werd volgens de onderzoekers intact aangetroffen.

Bijna twee maanden na de ramp werden alle lichamen vrijgegeven, nadat onderzoekers ze allemaal hadden geïdentificeerd. Onder de slachtoffers was één Nederlander, een 20-jarige vrouw uit Deurne.