Vier doden bij geweld in zuidoosten van Turkije

In het zuidoosten van Turkije zijn bij gevechten vandaag zeker vier mensen om het leven gekomen. Nadat het hoofd van een islamitische hulporganisatie buiten zijn kantoor werd doodgeschoten, braken in Diyarbakir gevechten uit waarbij nog eens drie doden vielen.

Dat melden bronnen bij de veiligheidsdiensten aan persbureau Reuters. Meer details werden niet gegeven. Bronnen bij een ziekenhuis lieten aan persdienst AFP weten dat de gevechten werden gevoerd door rivaliserende Koerdische rebellenbewegingen. Ook zouden vier mensen gewond zijn geraakt. Onder hen zouden een politieagent en twee journalisten zijn, aldus persbureau AP.

In het zuidoosten van Turkije wonen voornamelijk Koerden. Afgelopen zaterdag gingen bij een verkiezingsrally van de linkse, Koerdische HDP twee explosieven af, waarbij vier mensen om het leven kwamen en meer dan 200 mensen gewond raakten. Het is nog niet duidelijk wie achter de ontploffingen zit.

Koerden in parlement

Twee dagen geleden hadden in Turkije parlementsverkiezingen plaats. Hierbij passeerde de HDP de kiesdrempel van 10 procent. Hierdoor kwam de partij voor het eerst in het parlement én werd de regerende conservatieve AKP van president Erdogan een absolute meerderheid door de neus geboord. Het is nog niet duidelijk of de aanslag een reactie is op de verkiezingsuitslag.