Roep om ontslag agent na ‘racistische’ arrestatie bij poolparty

Het protest tegen de hardhandige arrestatie bij een pool party verliep vredig.
Het protest tegen de hardhandige arrestatie bij een pool party verliep vredig. Foto: AP / Ron Jenkins

Ongeveer 800 demonstranten hebben in de straten van een voorstad van Dallas gevraagd om het ontslag van een politieagent, meldt persbureau Reuters. De agent arresteerde dit weekend hardhandig een Afro-Amerikaanse tiener bij een uit de hand gelopen zwembadfeestje.

Een van de bezoekers van het feestje in McKinney legde de actie van de agent vast. Te zien is dat hij een meisje in een bikini hardhandig naar de grond werkt, en dat hij zijn pistool trekt naar andere tieners die hem tegenwerken. De beelden zijn inmiddels zeven miljoen keren bekeken:

De agent is op non-actief gesteld in afwachting van het onderzoek naar het incident. De organisator van het rustig verlopen protest, Dominique Alexander van Next Generation Action Netwerk, vindt dat niet genoeg:

“Wij vragen om het ontslag van de agent en willen dat hij wordt aangeklaagd voor mishandeling.”

Ongehoorzaamheid of racisme?

Volgens mensenrechtenorganisaties was de actie van de politieagent racistisch. Daarmee zou dit het zoveelste incident zijn van politiegeweld tegen zwarte tieners.

Omwonenden van het zwembad waar het feestje werd gehouden bestrijden echter dat het om racisme gaat. Het zwembad zou niet bedoeld zijn voor grote feestjes en de aanwezige tieners zouden niet hebben geluisterd naar instructies om het lawaai te beperken en te vertrekken. McKinney, dat ongeveer 50 kilometer ten noorden van Dallas ligt, is een grotendeels witte voorstad. Tien procent van de inwoners is Afro-Amerikaans.

Politiegeweld

De Verenigde Staten worden geplaagd door incidenten van extreem politiegeweld tegen met name zwarte mannen. Onder andere de tieners Trayvon Martin en Michael Brown en de 25-jarige Freddy Gray stierven nadat ze waren neergeschoten of mishandeld door (wijk)agenten.

Bij geweldsincidenten betrokken agenten wordt vaak een hand boven het hoofd gehouden. Gisteren werd bekend dat de agent die in april de 50-jarige Walter Scott doodschoot wel wordt vervolgd voor moord.