Pistool op zwarte tiener bij zwembadfeestje

Het begon met een zwembadfeestje en het eindigde met een geschorste agent, een geschokte zwarte gemeenschap en boze demonstranten. Het optreden van een politieman tegen enkele zwarte tieners zorgde gisteren in het Texaanse Dallas voor ophef. De politie was gebeld omdat het zwembadfeestje in een blanke wijk uit de hand dreigde te lopen, volgens sommigen door verstoring van zwarte tieners.

Op een video van een van de tieners is te zien dat het politieoptreden niet bepaald deëscalerend werkt. Politiemensen rennen lukraak achter de jongeren aan. Een van hen, een voormalige state trooper, werkt een 15-jarig meisje in bikini tegen de grond. Hij richt zijn pistool op twee jongens die haar te hulp schieten. De agent is geschorst. Volgens de politie hadden de jongeren niets te zoeken bij het zwembad in de welvarende voorstad McKinney. Volgens de tieners ontspoorde het feest na een racistische opmerking tegen een van hen. Gasten noemden het politieoptreden buitenproportioneel. Honderden demonstranten liepen later door de wijk.

Het politieoptreden tegen Afro-Amerikanen ligt onder een vergrootglas na geruchtmakende incidenten waarbij zwarten het leven lieten. Voor het in de rug schieten van de wegrennende Walter Scott, in North Charleston, is de dader, oud-agent Michael Slager, gisteren aangeklaagd wegens moord. (AP)