Pakistaan krijgt voor vierde keer in 11 jaar uitstel van executie

Gevangenis in Karachi, Pakistan.
Gevangenis in Karachi, Pakistan. d to carry out jailbreaks in response to the executions four militants convicted of involvement in the 2003 botched assassination attempt of former military ruler Pervez Musharraf. An estimated 8,000 prisoners are awaiting execution in jails across Pakistan, according to the Interior Ministry. Nearly 30 per cent of them were convicted on terror charges. EPA/SHAHZAIB AKBER

Een jongen die in Pakistan ter dood veroordeeld is toen hij naar eigen zeggen minderjarig was, heeft gisteren voor de vierde keer uitstel van executie gekregen. Het uitstel kwam enkele uren voor hij opgehangen zou worden.

De doodstraf voor Shafqat Hussain heeft geleid tot veel kritiek op het Pakistaanse justitiesysteem. Hussain werd in 2004 ter dood veroordeeld voor moord, na een bekentenis afgelegd te hebben. Naar eigen zeggen was de jongen toen veertien, maar de autoriteiten betogen dat hij 23 was. Wat zijn exacte leeftijd is blijft vooralsnog onbekend. Daarnaast betogen advocaten van Hussain dat diens bekentenis door marteling is afgedwongen.

De straf werd volgens Reuters gisteren niet voltrokken omdat vandaag een hoger beroep zal dienen. Een eerdere beslissing dat Hussain geen recht had op een hoger beroep is door het Pakistaans Hooggerechtshof verworpen.

Moratorium op doodstraf opgeheven na aanslag

Sinds 2008 was er sprake van een moratorium op de doodstraf. Weliswaar konden rechters een veroordeelde de doodstraf geven, maar tot de uitvoering ervan kwam het niet. Dat veranderde vorig jaar, toen strijders van de Talibaan een bloedbad aanrichtten op een school in Peshawar en de doodstraf weer werd uitgevoerd.

Aanvankelijk ging het alleen om veroordeelden die zich schuldig hadden gemaakt aan terrorisme, later werd het moratorium ook opgeheven voor andere misdrijven. Het gaat hier dan om zaken waarbij geen hoger beroep meer mogelijk is. In Pakistan zitten op dit moment achtduizend terdoodveroordeelden vast.