Liberalen en feministen: jullie geloof in de ‘happy hooker’ is vals

AMSTERDAM - Ambassadeurs Bettina Holwerda-Bakkum (L) en Froukje de Both brengen posters van Loesje aan op de Wallen voor het begin van de campagne Free a Girl. De campagne vraagt aandacht voor mensenhandel en gedwongen prostitutie in Nederland.
AMSTERDAM - Ambassadeurs Bettina Holwerda-Bakkum (L) en Froukje de Both brengen posters van Loesje aan op de Wallen voor het begin van de campagne Free a Girl. De campagne vraagt aandacht voor mensenhandel en gedwongen prostitutie in Nederland. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Liberalen, opgelet: moraliseren over andermans keuzes is allerminst in strijd met het liberalisme. Feministen, kijk niet naar die ene ‘happy hooker’ maar naar de 70 procent die wordt uitgebuit, betogen Dick Pels (socioloog, GroenLinks) en Gert-Jan Segers (Kamerlid, ChristenUnie).

Alleen al op de Amsterdamse Wallen zijn acht Hongaarse bendes actief, zo meldde het Openbaar Ministerie onlangs. Jaarlijks zijn er meer dan 1000 meldingen van signalen van mensenhandel in de prostitutie. Het zijn droge cijfers, maar er gaat een zee van verdriet, uitbuiting en mishandeling achter schuil.

Het zijn soms de details die daar iets van laten zien. Zo vertelde een OM’er dat sommige sociaal geïsoleerde prostituees van hun pooiers een hondje krijgen, waar ze zich uit eenzaamheid sterk aan gaan hechten. Als het moment daar is dat de prostituee geïntimideerd moet worden, dan wordt zo’n hondje voor de ogen van de prostituee gedood. Van werkweigering zal daarna geen sprake meer zijn en de aanpak scheelt blauwe plekken op de handelswaar van de pooier: de prostituee zelf.

Naast geweld, is bij veel prostituees sprake van drank- of drugsverslaving en/of een verleden van seksueel misbruik. Bij navraag blijkt dat de meeste vrouwen het vak slechts tijdelijk willen uitoefenen, veel prostituees uit dwang werken of omdat ze geen reëel alternatief hebben. We kunnen vaststellen dat de poging om door legalisering van prostitutie vrijwillige en onvrijwillige prostitutie te scheiden mislukt is.

Lees verder (€)