Laat Google die duizenden vakantiefoto’s organiseren

Alle informatie ter wereld organiseren, dat is de missie van Google. De zoekmachine doet dat voor openbare informatie. Maar er is nog veel meer dat nodig organisatie behoeft. De almaar uitdijende map met foto’s op mijn harde schijf bijvoorbeeld. Duizend foto’s van één vakantie zijn geen uitzondering. Die ga ik echt niet meer allemaal bekijken.

Google begrijpt dat, en introduceert Google Foto’s. Sinds anderhalve week is de nieuwe clouddienst voor iedereen beschikbaar. Er zijn twee grote verschillen met andere back-updiensten in een cloud: Google biedt gratis onbeperkte opslagruimte voor je foto’s en de machine learning laat menig mond openvallen.

Al mijn 21.000 foto’s zijn nu bij Google opgeslagen. Het uploaden duurde lang, vijf hele dagen. Maar als je het uploaden achter de rug hebt, werkt de app supersnel.

De foto’s zijn vanaf alle apparaten te bereiken. Je scrollt handig door maanden en jaren aan foto’s, en inzoomen op een periode is met twee vingers zo gedaan. De techniek voor het selecteren van foto’s is een verademing. Je tikt de eerste aan en sleept de rest erbij, veel fijner dan het losse aantikken in de filmrol van de iPhone.

Google Foto’s leert mijn leven steeds beter kennen. Zodra je op het zoekicoontje klikt, zie je een aantal categorieën waarin de app je afbeeldingen heeft ingedeeld. Hij weet dat ik een weekendje in Gent was, omdat hij de gebouwen in Gent herkent van andere foto’s en afbeeldingen op internet. Hij bedenkt zelf dat alle foto’s van die dag waarschijnlijk in Gent genomen zijn. Zo herkent hij ook zeilboten, fietsen, lama’s en bruiloften.

Ja, een beetje creepy is het ook. De feature ‘personen herkennen’ is in het privacy-minnende Europa nog niet uitgerold, in de VS al wel.

Voor professionele fotografen is de dienst niet geschikt omdat Google de foto’s comprimeert tot maximaal 16 megapixels. Het belangrijkste bezwaar voor ‘gewone mensen’ geldt voor alle diensten van Google: het verdienmodel is gebaseerd op advertenties. Bij Google Foto’s zie je die nog niet, maar er moet toch een manier zijn of komen waardoor Google Foto’s inclusief onbeperkte opslag voor Google rendabel wordt.